Ingezonden persbericht


Pers bericht

Woensdag 5 november 2008 zal minister president Jan Peter Balkenende het standbeeld onthullen van de in Maasluis geboren oud staatsman Dr. Abraham Kuyper. Deze onthulling vindt plaats in zijn geboorteplaats waar Abraham Kuyper op 29 oktober 1837 geboren is. Voor de minister-president is Kuyper zeker geen onbekende. Ook Balkenende heeft zijn roots in de oude ARP en studeerde aan de Vrije Universiteit (VU). Van zowel de VU als de ARP was Kuyper de oprichter.

Het initiatief tot realisatie van een standbeeld van de staatsman Abraham Kuyper is in 2003 genomen door twee leden van de Maassluise gemeenteraad: Bert de Reuver (D66) en Kees Smits (ChristenUnie).

Aanvankelijk werd het voorstel door de meerderheid van de gemeenteraad van Maassluis verworpen, maar de twee raadsleden legden zich daar niet bij neer. Geholpen door de landelijke media en door de vele positieve reacties uit het gehele land besloten zij tot het oprichten van een stichting. Deze breed samengestelde stichting verzamelde via particulier initiatief het geld bijeen dat noodzakelijk was om realisering van het monument, ter nagedachtenis aan Abraham Kuyper, mogelijk te maken. De in 2006 nieuw gekozen gemeenteraad stemde alsnog in met de realisatie van het beeld dat aan de "Goudsteen" in het historisch centrum van Maassluis zal worden geplaatst.

Het beeld is een creatie van de beeldhouwer Frank Letterie. Letterie is ook geen onbekende in Maassluis. Van deze beeldhouwer staan reeds twee kunstwerken het "schaap met lam" en de "vallende ruiter" in deze gemeente.

Tentoonsteling in museum.

Naast de onthulling zal op 5 november in het Gemeentemuseum te Maassluis een uitgebreide tentoonstelling over het leven en werk van Abraham Kuyper worden gepresenteerd. Deze tentoonstelling zal gedurende 10 maanden geopend zijn voor het publiek.

Premier Balkenende zal naast de onthulling ook het eerste exemplaar van een nieuw boek over Dr. Abraham Kuyper ontvangen, geschreven door Prof.Dr. J de Bruijn , verbonden aan het historisch documentatie centrum van de Vrije Universiteit te Amsterdam.

Voorafgaand aan de onthulling zal in de Groote Kerk van Maassluis een bijeenkomst plaatsvinden. Hier spreken de burgemeester van Maassluis de heer J.A.Karssen, de voorzitter van de Stichting Monument Abraham Kuyper de heer Jac.Hogeweg, de minister-president en de bekende historicus Prof.Dr.Georg Harinck. De algemene presentatie wordt verzorgd door de EO presentator Andries Knevel.