Gemeente Den Haag

Haagse Transgender Prostituees mogen er 'zijn en blijven' (3 november)

Expertmeeting Transgenders en Prostitutie

Hoeveel transgender prostituees zijn er in Den Haag? Hoe ziet deze groep er uit?
Wat is er eigenlijk zo specifiek aan transgender prostitutie? Deze en andere vragen staan centraal tijdens de expertmeeting 'Transgenders en Prostitutie' van SHOP op woensdag 5 november. De pers is van harte welkom om deze bijeenkomst bij te wonen
en sprekers te interviewen.

Op de expertmeeting presenteert Dr. Paul van Gelder de resultaten van zijn onderzoek Transgenders en Prostitutie: Een Haagse Nachttocht. Wethouder Welzijn, Volksgezondheid en Emancipatie, Bert van Alphen, neemt het onderzoeksrapport vervolgens in ontvangst.

Tijdens de forumdiscussie kunnen deelnemers aan de hand van enkele stellingen van gedachten wisselen en suggesties doen over de wijze waarop transgenders er mogen 'zijn en blijven'. Een deskundigenpanel reageert op de stellingen, plaatst kritische kanttekeningen en maakt een inschatting van de haalbaarheid van de voorstellen.

Sprekers

- Dr. Paul van Gelder is socioloog en antropoloog en werkzaam bij SHOP. Naast het onderzoek Transgenders en Prostitutie: Een Haagse Nachttocht heeft hij o.a. een inventariserend onderzoek gedaan naar mannelijke prostituees, Tussen Bisnis en Taboe.
- Dr. Marie-Louise Janssen is als antropoloog verbonden aan de Universiteit van Amsterdam. Zij is gepromoveerd op een onderzoek naar Latijns- Amerikaanse vrouwen die in Nederland in de prostitutie werken (reizende sekswerkers).
Forum (naast bovengenoemde sprekers)

- Jos Megens is arts en coördinator van het Genderteam Amsterdam
- Tania Barkhuis is directeur van het COC Amsterdam en zelf transgender

Het onderzoek
Een Haagse nachttocht geeft inzicht in de wereld van trangenders en prostitutie. Op basis van gesprekken met deskundigen en hulpverleners, door rond te lopen in circuits waar contacten worden gelegd, door op internet te zoeken, is het Van Gelder gelukt om zicht te krijgen op de samenstelling van de groep en de contacten met klanten. Het onderzoek geeft een goed beeld van de ingewikkelde omstandigheden waarin transgenders verkeren.
Transgenders en Prostitutie: een Haagse Nachttocht, Paul van Gelder, Utrecht: Uitgeverij De Graaff, 2008, ISBN 978-90-77024-30-0, prijs 19,75. Publicatie is mogelijk gemaakt door een bijdrage van het Oranje Fonds ( 3.500 ) en van het Aids Fonds ( 2.500).

Programma woensdag 5 november
13.30 -14.00 uur Inloop
14.00 -14.05 uur Welkom door Nynke de Vries, directeur SHOP 14.05 -14.15 uur Introductie door Janhuib Blans, (sociaal-psycholoog en epidemioloog)
14.15 -14.35 uur Resultaten onderzoek door Paul van Gelder, onderzoeker
14.40 -15.00 uur Opbouwen van wederzijds vertrouwen in de praktijk door Marie-Louise Janssen
15.00 -15.15 uur Aanbieden rapport aan wethouder Welzijn, Volkgezondheid en Emancipatie, Bert van Alphen
15.15 -15.45 uur Pauze
15.45 -16.30 uur Forum discussie
16.30 -17.30 uur Afsluiting en borrel

Locatie
Theater Concordia, Hoge Zand 42, Den Haag
(voor routebeschrijving zie: www.theater-concordia.nl)

Na afloop krijgt u een gratis exemplaar van het onderzoeksrapport Transgenders en Prostitutie: Een Haagse Nachttocht' van Dr. Paul van Gelder.