Ingezonden persbericht

PERSBERICHT

Centre Culturel Français en Filmtheater Images, Groningen presenteren

Frans Filmfestival

()

5 t/m 20 november 2008

Groningen, Amsterdam, Den Haag

en ' Ciné Premières en route ' in

Rotterdam, Nijmegen, 's-Hertogenbosch, Leeuwarden en provincie Groningen

De twaalfde editie van het Frans Filmfestival Ciné Premières gaat dit jaar van start op 5 november in Groningen met een voorpremière van de winnaar van de Gouden Palm op het festival van Cannes Entre les murs van Laurent Cantet.

Met ongeveer 100 voorstellingen staat Ciné Premières dit jaar weer garant voor een interessante selectie uit de recente Franse en Franstalige filmproductie. Negentien hoofdfilms zullen te zien zijn in Groningen, Amsterdam en Den Haag. Onder de naam ' Ciné Premières en route ' is een aantal films te zien in Rotterdam, Nijmegen, 's-Hertogenbosch, Leeuwarden (Noordelijk filmfestival) en de provincie Groningen.

Zoals gewoonlijk besteedt het festival aandacht aan debuutfilms, maar dit jaar is er extra aandacht voor de korte films in drie Côté court programma's en voor het eerst wordt er een klassieker vertoond (L'année dernière à Marienbad).

uitgelicht:

Côté court

De kortfilm vormt een essentieel onderdeel van Ciné Premières. Het genre laat een grote diversiteit zien en varieert van zoet melodrama tot fantasy/horror. Dit jaar zijn er drie kortfilmprogramma's samengesteld, waarvan de Côté court 1 bestaat uit films die waren genomineerd voor een César (de Franse Oscar) in 2008. Alle korte films in dit festival zijn voorzover nodig van Engelse ondertiteling voorzien.

99 francs Jan Kounen (2007, Engels ondertiteld, met: Jean Dujardin, Jocelyn Quivrin, Patrick Mille, Vahina Giocante, Frédéric Beigbeder).

Deze verfilming van Frederick Beigbeders boek is een wilde, extreem stijlvolle mengeling van film- en reclametechnieken waarin de doorgedraaide consumptiemaatschappij met een grijns wordt blootgelegd. Jan Kounen maakte eerder o.a. Blueberry, Dobermann en Vibroboy.

Stella Sylvie Verheyde (2008, Nederlands ondertiteld, met: Léora Barbara, Guillaume Depardieu, Anne Benoît, Benjamin Biolay).

Genuanceerd, liefdevol, haast tastbaar coming-of-age drama, geïnspireerd door Sylvie Verheydes eigen jeugd. Werd dit jaar tijdens het filmfestival van Venetië terecht met een staande ovatie ontvangen.

De complete programmering, alsmede tekst- en beeldmateriaal, is te vinden op:

http://www.cinepremieres.nl/