Wie wordt Schoonmaker of Schoonmaakster van het Jaar?

24/10/2008 14:26

The Golden Service Awards

Bekendmaking op 5 november Olympisch Stadion Amsterdam

OS-kampioen Maarten van der Weijden reikt prijs uit

De organisatie van de Golden Service Awards heeft de genomineerden voor de titel Schoonmaker of Schoonmaakster van het Jaar 2008 bekendgemaakt. Op woensdag 5 november aanstaande wordt tijdens een feestelijke receptie in het Olympisch Stadion van Amsterdam duidelijk wie de winnaar is. Debby van Lissum van GOM, Schoonmaakster van het jaar 2007, draagt dan de titel persoonlijk over. Onder het motto "Goud ontmoet Goud" hebben de vijf genomineerden vooraf een ontmoeting met Olympisch kampioen Maarten van der Weijden.

Maarten zal ook tijdens de uitreiking acte de présence geven en vertellen over zijn (sport)leven, waarin topprestaties in brede zin centraal staan.

De genomineerden zijn, in alfabetische volgorde:


1. Amina Ben Lahcene El Bouanani uit Breda (Stoffels Cleaning)


2. Fatima El Yousoufi uit Rotterdam (EW)


3. Grisel Lopez Bombalier uit Amsterdam (Hotel Operational Services)


4. Gonnie van Maanen uit Arnhem (Schoonmaakbedrijf Willems)


5. Urben Schoester uit Tegelen (Hago)

De Golden Service Awards bekronen opmerkelijke prestaties in de schoonmaakbranche en willen een bijdrage leveren aan het kwaliteitsbewustzijn binnen en het imago van de branche. Naast tweejaarlijkse onderscheidingen voor onder meer de best schoongemaakte projecten in diverse categorieën, is er jaarlijks een award voor uitzonderlijke individuele prestaties: de Schoonmaker/schoonmaakster van het Jaar. Kandidaten worden aangemeld door schoonmaakbedrijven en eigen schoonmaak-diensten van organisaties en bedrijven. Een onafhankelijke jury beoordeelt de inzendingen. Tijdens een eerste juryronde bepaalt de jury welke inzendingen in aanmerking komen voor de finale. Deze finalisten krijgen vervolgens persoonlijk bezoek van de jury. Hierbij wordt onder andere gekeken naar betrokkenheid, inzet, motivatie, opleiding & ervaring, kennis(overdracht) en vaardigheden én de relatie met de opdrachtgever en het eigen team.

The Golden Service Awards zijn in 1991 ontstaan in Groot-Brittannië en worden inmiddels wereldwijd in diverse landen georganiseerd. In Nederland zijn de prijzen voor het eerst in 2002 uitgereikt. De awards zijn een initiatief van Kimberly-Clark Professional. Alpheios, Nocore Intersoft en Nilfisk-Advance zijn Gold co-sponsor. OSB, SVS, FMG, VSDV, VSR, de Stichting Schoonmaakkwaliteit en Service Management zijn als ambassadeur bij de wedstrijd betrokken.

Bekendmaking winnaar: woensdag 5 november 2008

Locatie: Olympisch Stadion Amsterdam

Tijdstip: tussen 17.00 en 17.30 uur

Bijlage: korte jurytoelichting genomineerde kandidaten

Amina Ben Lahcene uit Breda (42 jaar; geboren in Ouazzane, Marokko)

Amina werkt inmiddels 5 jaar namens Stoffels Cleaning bij Cugla, een cementfabriek. Niet een van de eenvoudigste locaties om schoon te maken: het stof komt overal. Met haar positieve en vrolijke instelling is zij een onmisbaar onderdeel van het Cugla-team geworden. Alle dagelijkse zaken handelt ze rechtstreeks met de opdrachtgever af. Haar leidinggevende komt hoofdzakelijk voor de koffie langs.

Fatima El Yousoufi uit Rotterdam (36 jaar; geboren in Beni Boufrah, Marokko)

Fatima werkt namens diverse schoonmaakbedrijven - nu EW - al 15 jaar bij de ING bank te Rotterdam in een multinationale ploeg schoonmakers. Een hoofdkantoor is altijd een bijzonder gebouw. Het onderhoud van de representatieve ruimten moet uitstekend zijn, reden waarom Fatima hiervoor verantwoordelijk is. Ze schroomt niet om indien nodig collega's op onjuistheden aan te spreken. Integratieproblemen? Welnee: je bent in Holland en je gedraagt je daar naar is haar nuchtere mening.

Grisel Lopez Bombalier uit Amsterdam (33 jaar; geboren in Havanna, Cuba)

Door een uit de hand gelopen vakantieliefde is Grisel in Nederland terechtgekomen. Op zoek naar meer sociale contacten, is ze via een vriendin terechtgekomen bij Hotel Operational Services. Voor dit bedrijf werkt ze in het Swiss(oo)tel in Amsterdam. Nu zij na drie jaar het Nederlands volledig onder de knie heeft, gaat ze verder met Engels: voor de hotelbranche noodzakelijk om verder te komen. Grisel valt op door haar initiatiefrijkheid.

Gonnie van Maanen uit Arnhem (42 jaar; geboren in Arnhem)

Gonnie werkt al 18 jaar op een aantal verschillende locaties voor Schoonmaakbedrijf Willems. Toen ze onlangs een been in het gips had, is ze na twee weken toch weer aan de slag gegaan: liever 'met een handicap' aan het werk dan thuis zitten. Gonnie werkt bijna alleen maar in 'mannengemeenschappen', waarin zij haar mannetje staat door de heren op te voeden hun eigen rommel op te ruimen. Dat wordt haar zeker niet kwalijk genomen: zij maakt steeds deel uit van het team.

Urben Schoester uit Tegelen (35 jaar; geboren in Venlo)

Aanvankelijk via een uitzendbureau werkt Urben inmiddels 9 jaar in de schoonmaak, nu namens Hago onder meer bij Vostermans Alu Foundries, een aluminiumgieterij. De productiemedewerkers voeren hier vervuilend werk uit, waarbij ze vaak onder de olie en smeer komen te zitten. Dat is de sanitaire ruimte aan te zien. Een dagelijkse uitdaging voor Urben om alles weer schoon te krijgen. Leuk aspect van het vak vindt hij dat je met veel verschillende mensen te maken krijgt. Zo maakt Urben ook een bankgebouw schoon. Zijn motto: door rechtstreekse contacten met je klant voorkom je klachten.






Noot voor de redactie:


Noot voor de redactie;