Universiteit van Tilburg

29 oktober 2008

Symposium Stepping Stones
Bruggen slaan in taal, sport en leger

In verschillende Brabantse steden vinden t/m 20 november diverse programma?s plaats in het kader van het Erasmusfestival 2008: muziek- en dans, exposities, symposia, toneel en films.

Het Erasmusfestival aan de Universiteit van Tilburg opent met het programma Stepping Stones. Het festival staat in het teken van de nieuwe kosmopoliet. Hoe verhoudt de moderne wereldburger zich tot zijn eigen omgeving en achtergrond? Nostalgie speelt daarin tegenwoordig een grote rol. Kosmopolitisme en nostalgie zijn daarmee beide tegelijkertijd een uitdaging voor een moderne multiculturele samenleving.

Het symposium Stepping Stones staat ook stil bij het gegeven dat culturele en religieuze tegenstellingen tussen groepen een populistisch politieke lading kunnen krijgen. Is het niet zaak de aandacht te verleggen naar gedeelde en gemeenschappelijke waarden, ervaringen, levensstijlen en perspectieven? Tijdens het symposium geven drie wetenschappers hun visie op verbindingen in taal, in de sport en in het leger.

Symposium: Stepping Stones
Donderdag 6 november
15.00 - 18.00 uur
zaal DZ 1 Dantebuilding UvT
m.m.v
Guus Extra, hoogleraar Taalstudies UvT
Agnes Elling, Mulierinstituut, sociaal-wetenschappelijk sportonderzoek Sjo Soeters, hoogleraar Organisatiekunde UvT
Voorzitter: Tim van de Avoird, Centrum voor Kennistransfer UvT

Film en inleiding: Ostalgia
Donderdag 13 november
15.00 - 17.30 uur
Black Box Esplanadebuilding UvT
Film: Sonnenallee (Leander Haussmann 1999, 100 min)

Speciale aandacht gaat ook uit naar Midden- en Oost-Europa. Het begrip 'Ostalgia' is een uitdrukking van nostalgie en politiek in de DDR. Belangstellenden kunnen genieten van de film Sonnenallee, ingeleid door Lucia Knoflickova. Het is een fascinerende ironische film uit 1999 die een terugblik geeft op de deling van Berlijn in Oost en West in de jaren zeventig.