Universiteit Maastricht

Persberichten 2008

5 november 2008
`Transnationale samenwerking in het Life Sciences Onderzoek' Onderzoeksmiddag op donderdag 6 november 2008, 13.30 - 17.30 uur Landcommanderij Alden Biesen

De transnationale Universiteit Limburg (tUL) - het unieke samenwerkingsverband tussen de universiteiten van Maastricht (NL) en Hasselt (B) - heeft de afgelopen jaren fors geïnvesteerd in de uitbouw van een gezamenlijk onderwijs- en onderzoeksprogramma in de moleculaire levenswetenschappen (oftewel life sciences). Vijf jaar na de start komen deze programma's op kruissnelheid en bespreken de Vlaamse en Nederlandse tUL-onderzoekers de vorderingen in het biomedisch onderzoek op een gezamenlijke studiedag in Alden Biesen (Bilzen).

De tUL heeft op korte tijd een sterk onderwijs- en onderzoeksprogramma uitgebouwd. Meer dan 450 studenten volgen het zeer succesvolle gezamenlijke bachelor & masterprogramma in de moleculaire life sciences / biomedische wetenschappen op de twee campussen. De UM en UHasselt onderzoekers hebben daarnaast ook de krachten gebundeld in het wetenschappelijk onderzoek en dit leidde inmiddels al tot nieuwe doorbraken in onder andere het onderzoek naar kanker, hart- en vaatziekten, multiple sclerose, hersenziekten en toxicologie. Daarnaast wordt gebouwd aan nieuwe toekomstgerichte technologieën voor het biomedisch onderzoek zoals biosensoren en beeldvorming voor het opsporen en visualiseren van ziekteprocessen.

De uitbouw van dit onderzoek werd mede mogelijk gemaakt dankzij specifieke impulsfinanciering vanuit de regionale overheden (aan Vlaamse zijde via LISOM/LSM, aan Nederlandse zijde via de provincie Limburg). Deze investeringen hebben niet alleen geleid tot nieuwe hoogopgeleide wetenschappers en versterkte onderzoeksprogramma's maar ook tot nieuwe spin-off bedrijven. In Maastricht werd recent het nieuwe bedrijf FABPulous BV opgericht, terwijl het UHasselt onderzoeksinstituut BIOMED recent twee nieuwe spin-off bedrijven oprichtte: Apitope NV en SEPSPharma NV.

Het transnationale bestuur van tUL School of Life Sciences organiseert op 6 november een onderzoeksdag waar aandacht wordt besteed aan de recente ontwikkelingen in het life sciences onderzoek van de tUL. De namiddag start met een panelgesprek over de toekomst van de transnationale samenwerking met de heren Gerard Mols (rector UM), Harry Martens (prorector UHasselt), en de heren Marc Vandeput en Hermen Vrehen, respectievelijk gedeputeerde voor Economie van Belgisch en Nederlands Limburg.

Het SLS-bestuur wordt gevormd door de volgende hoogleraren: Marcel Ameloot, Harry Martens en Piet Stinissen (voor de UHasselt), Frits van Merode, Jos Smits en Jan Glatz (voor de Universiteit Maastricht). __________________