Vlaamse Overheid

verdienen het derde MOS-logo

Milieuzorg Op School (MOS): 84 scholen verdienen het derde MOS-logo

Vlaamse overheid

woensdag 5 november 2008

Op donderdag 6 november ontvangen 73 basisscholen hun derde MOS-logo. Ook 11 secundaire scholen behaalden dit logo en zij krijgen het bovendien persoonlijk overhandigd door mevrouw Hilde Crevits, Vlaams minister van Openbare Werken, Energie, Leefmilieu en Natuur.

MOS is een educatief milieuzorgproject van kleuter- tot hogeschool. Leerlingen werken samen met hun leerkrachten, directie en schoolpersoneel aan verscheidene milieuthema's. Kinderen en jongeren leren zo zelf verantwoordelijkheid te nemen voor een milieuvriendelijke en duurzame samenleving. Een MOS-school realiseert educatieve winst én milieuwinst.
De scholen kunnen jaarlijks een dossier indienen om het MOS-logo te krijgen. Als ze een jaar aan milieuzorg hebben gewerkt, kunnen ze het eerste logo behalen. Later maken ze kans op het tweede en het derde logo. De laureaatscholen die op 6 november in de bloemetjes worden gezet, hebben heel wat ondernomen om de school milieuvriendelijker te maken: van acties die de afvalberg op school verkleinen tot maatregelen voor een lager energieverbruik. Ze maken schooluitstappen te voet of met de fiets en er worden fietspools van en naar school opgezet. Scholen besparen op hun afval- en energierekening, gebruiken en vervuilen minder water en overal verschijnen moestuinen, educatieve vijvers, openluchtklassen, takkenwallen, educatieve leerpaden, enz... In totaal zijn er nu 355 logo 3-scholen. Samen met de logo 1- en logo 2-scholen, zijn het er 1600. En als we alle scholen tellen die deelnemen aan het MOS-project, ook zij die nog geen dossier hebben ingediend om een logo te behalen, zijn het er 3510. Dat betekent 68% van de scholen in Vlaanderen en de Nederlandstalige scholen in Brussel.
Het MOS-project is het resultaat van de samenwerking tussen het Departement Leefmilieu, Natuur en Energie van de Vlaamse overheid, de vijf Vlaamse provincies en de Vlaamse Gemeenschapscommissie. De Vlaamse overheid coördineert het project, de provincies en de Vlaamse Gemeenschapscommissie begeleiden de scholen. Om in het MOS-project te stappen, nemen scholen contact op met de provinciale MOS-begeleider. Hun contactgegevens, meer informatie over het MOS-project en de lijst van alle laureaatscholen vindt u op www.milieuzorgopschool.be.

Voor meer persinformatie kunt u terecht bij:

Mevr. Ines Van Regenmortel
Tel: 02 553 14 82
Fax: 02 553 80 25
Email: ines.vanregenmortel@lne.vlaanderen.be