Gemeente Schiedam


November

Betrokken Nieuwlanders scoren landelijk hoge ogen


05 november 2008

Nieuwlanders zijn erg betrokken bij hun wijk en werken intensief mee aan het Wijkactieplan Nieuwland (WAP). Dat plan is in samenspraak met bewoners, ondernemers en partners opgesteld door de gemeente Schiedam en Wooncorporatie Woonplus, in het kader van de 40-wijken-aanpak. Deze betrokkenheid, inzet en samenwerking scoort landelijk hoge ogen. Nieuwland krijgt een zeven en eindigt met dit rapportcijfer hoog op de Kwaliteitskaartenwaaier Bewonersparticipatie Krachtwijken. Deze waaier wordt samengesteld door het Landelijk Samenwerkingsverband Aandachtswijken (LSA), een onafhankelijk, landelijk bewonersplatform.

Bewonersavond
Met deze zeven op zak zit Nieuwland verre van stil. Diverse onderdelen van het Wijkactieplan (WAP) zijn inmiddels gestart en binnenkort volgen er meer. Dat Nieuwlanders met onverminderd enthousiasme betrokken willen blijven bij het WAP, was afgelopen woensdag wederom goed te merken. Ruim 150 bewoners kwamen naar de bijeenkomst die door gemeente en Woonplus werd georganiseerd om hen bij te praten over het verloop en de verdere uitvoering van het WAP.

Zaterdag bezocht een groep Nieuwlanders met wethouder Maarten Groene (linksonder) de Landelijke Bewonersdag Krachtwijken in Utrecht. Daar reikte minister Ella Vogelaar (rechtsonder) de eerste zogeheten voucher uit aan mevrouw Yesim Calayier (middenvoor), de bedenkster van het winnende idee in Nieuwland. Met zon voucher, ofwel tegoedbon, kunnen bewoners activiteiten inkopen die de leefbaarheid in de wijk en sociale samenhang helpen vergroten. In 2008 is er voor Nieuwland 180.000 euro beschikbaar voor deze tegoedbonnen. Foto: Ruud Voest

Lopende en nieuwe projecten
Op de bewonersavond is een overzicht gegeven van lopende projecten, waaronder Samen Buurten. Dat is een initiatief waarbij problemen achter de voordeur worden aangepakt, talenten van bewoners worden benut en ontmoetingen tussen buurtbewoners worden georganiseerd. Jongeren kunnen meedoen aan Opboksen voor Nieuwland, waardoor ze even niet op straat zijn aangewezen voor vermaak. Oudere wijkbewoners hebben met t Puttertje een eigen ontmoetingsplek gekregen. Voor de komende vijf jaar staan ook een flink aantal nieuwe projecten op stapel. Zo krijgen basisscholen extra conciërges, gaan leerlingen maatschappelijke stages volgen, opent het Centrum voor Jeugd en Gezin haar deuren en is er meer geld voor speelplekken in de wijk beschikbaar. Voor de openbare ruimte is 1,5 miljoen extra te besteden, wordt de omgeving Parkweg aangepakt en diverse woningbouwcomplexen gerenoveerd. Gemeente en Woonplus zullen bovendien samenwerken aan een veilige woonomgeving bij de Van Hogendorpstraat.

Spontaan idee beloond
Een paar bezoekers van de bijeenkomst mochten een gelegenheidsjury vormen, die het beste idee van de avond met 10.000 euro mocht belonen. De jury selecteerde drie ideeën, waaronder een theetuin voor ouderen en speelattributen voor het Strickledepark. Het winnende idee komt van mevrouw Yesim Calayier die meer mogelijkheden voor de jeugd wil scheppen om te sporten. Bijvoorbeeld door meerdere keren per jaar sportevenementen in de wijk te organiseren.
Maarten Groene (wethouder Wijkontwikkeling) en Karin van Dreven (directeur Woonplus) sloten de bewonersbijeenkomst gezamenlijk af. Wethouder Groene maakte nog even gebruik van de gelegenheid om het hoge cijfer voor Nieuwland op de nationale kwaliteitswaaier onder de aandacht te brengen. De wethouder wilde benadrukken dat de goede score op het gebied van burgerparticipatie vooral een verdienste van de Nieuwlanders zelf is.

Klik hier voor meer informatie.