Gemeente Rotterdam

Wethouders Lucas Bolsius en Dominic Schrijer hebben vandaag in het Topsportcentrum de plannen en maatregelen voor de spin-off van het Stadionpark gepresenteerd. Het uitgangspunt is de bewoners van Zuid optimaal te laten profiteren van de ontwikkelingen in het Stadionpark.

De aanpak richt zich op onderwijs gericht op (top-)sport, sporten in het basisonderwijs, (sportieve) stageplaatsen, nieuwe werkgelegenheid en het stimuleren van bewegen en sport in de wijken. Het totale programma voor de spin-off, inclusief een analyse van de sportcultuur op Zuid, staat in het boekje Het Stadionpark brengt Zuid in beweging.

Direct betrokkenen hebben de afgelopen maanden, tijdens een groot aantal bijeenkomsten (Sportlabs), de input geleverd voor het programma voor de spin-off van het Stadionpark. Op basis van de overweldigende hoeveelheid ideeën die tijdens deze Sportlabs naar voren kwamen, kan worden geconcludeerd dat veel bewoners- en jongerenorganisaties, bedrijven, corporaties, scholen, sportverenigingen en andere organisaties op Zuid zich willen inzetten voor Rotterdam Zuid rondom het Stadionpark.

De belangrijkste uitkomst van de Sportlabs is, dat alle partijen op Zuid een sportcultuur willen creëren en dat de ontwikkelingen op het Stadionpark hier een bijdrage aan leveren. Kortom, het Stadionpark brengt Zuid in beweging! De ideeën van de Sportlabs zijn terug te brengen tot drie themas: actieve leefstijl, sportieve schoolcarrière en fitness economie.

De ambitie is dat alle bewoners op Zuid in 2016 minimaal een uur per dag gaan bewegen of sporten. Een van de instrumenten om sporten te stimuleren is uitbreiding van het Lekker Fit programma in het basisonderwijs en koppeling van sportverenigingen aan basisscholen door middel uitbreiding van de Schoolsportvereniging. Bewoners op Zuid die een krap budget hebben, krijgen steun uit het Jeugdsportfonds Rotterdam.

De eerste stap van de sportieve schoolcarrière wordt gezet door de komst van de MBO Sport en Bewegen van het Albeda College in de uitbreiding van het Topsportcentrum. Ook de basisscholen, het voorgezet en het beroepsonderwijs op Zuid zullen meer aandacht gaan besteden aan sport. Daarnaast zijn er plannen voor de komst naar het Stadionpark van een LOOT-school en een HBO-opleiding op het gebied van sport.

Het Stadionpark
Het Stadionpark is het boegbeeld van Rotterdam Sportstad en is een kanskaart in het kader van het Pact op Zuid. Een plek met allure waar topsport en breedtesport elkaar ontmoeten. Een aantal ingrediënten daarvoor zijn: de uitbreiding van het Topsportcentrum, de ontwikkeling van sportcluster Varkenoord en een overdekte 400-meter kunstijsbaan. Daarnaast wil Stadion Feijenoord NV in de directe omgeving van de huidige Kuip een nieuw stadion dat aan de meest moderne standaards van zowel voetbal als evenementen zal gaan voldoen. In december stelt het college de Rotterdamse ambitie vast voor de ontwikkeling van het Stadionpark. Daarbij wordt de spin-off voor Zuid meegenomen als een van de randvoorwaarden.

Bron: Bestuursdienst, 06-11-2008