Platform Biologica


Recordaanbod biologisch in supermarkten
6 november 2008

Het aanbod biologische producten in supermarkten is gestegen tot gemiddeld 72 producten per supermarkt, en heeft daarmee een nieuw record bereikt. Dit blijkt uit de jaarlijkse EKO-tellingen van Milieudefensie en Solidaridad. Supermarkt Plus heeft gemiddeld de meeste biologische producten: 191. De winkels in de top-10 hebben allemaal meer dan 500 biologische producten, met de Plus aan de Arnhemseweg in Amersfoort als absolute koploper: 864 producten.

Na dalingen in 2005 en 2006 is het aanbod op het hoogste punt ooit beland. Met gemiddeld 191 biologische producten per filiaal is Plus net als de twee voorgaande jaren de best presterende keten. Wel is het aanbod van het bedrijf 38 producten gedaald ten opzichte van vorig jaar. Jumbo houdt met 147 producten de tweede plaats vast en Albert Heijn bezet de derde plek. Albert Heijn steeg daarbij van 119 naar 131 producten. Coop kwam krachtig op en steeg van de 12e naar de 4e plaats, met 128 producten, en zit Albert Heijn dus op de hielen. Op het gebied van Fair Trade presteerde de Jumbo het best, met een gemiddeld aanbod van 36 fairtrade producten.

Over biologisch en fairtrade
Biologische producten zijn met respect voor dier en milieu geproduceerd en zijn bovendien smakelijk en gezond. De boer krijgt een eerlijke prijs en er wordt géén gebruik gemaakt van landbouwgif, kunstmest en gentech. Fairtrade producten zijn onder eerlijke voorwaarden gekocht in ontwikkelingslanden. Recent onderzoek naar de impact van 20 jaar Fair Trade laat zien dat de levensstandaard van boeren verbetert door investeringen in hun bedrijf en leefomstandigheden.

Samenwerking
Biologica werkt samen met Miliedefensie in het Convenant Marktontwikkeling Biologische Landbouw. In het deelconvenant Maatschappelijke organisaties hebben 14 grote organisaties waaronder Biologica en Milieudefensie, maar bijvoorbeeld ook Natuurmonumenten en de Dierenbescherming, zich gecommiteerd aan de groei van biologisch in Nederland.

Biologica heeft al 29.200 donateurs en adoptanten. Meld je nu ook aan en ontvang 6 keer per jaar Smaakmakend, het magazine over écht eten.