Gemeente Haaksbergen


Raad stelt begroting 2009 vast
06-11-2008 Raad stelt begroting 2009 vast
Er komt toch een computerproject voor kinderen in de leeftijd van 5 tot en met 17 jaar. De gemeente gaat een computer beschikbaar stellen aan gezinnen met schoolgaande kinderen tot en met 17 jaar en met een inkomen tot maximaal 115% van de bijstandsnorm. Dat besluit nam de gemeenteraad woensdagavond 5 november tijdens de behandeling van de begroting voor 2009.

De gemeenteraad wil voor het project maximaal 97.600 euro laten uitgeven. Het college kreeg de opdracht om hiervoor binnen de begroting dekking te zoeken. Het voorstel dat was ingediend door Livina Waanders en ondertekend door de fracties PvdA, LH, D66 en GGH, werd uiteindelijk met 15 stemmen voor en 3 tegen aangenomen. De CDA-raadsleden Frans Winkelhuis, Caecil Waijerdink en Heidi Schreijer stemden om principiële redenen tegen ("De gemeenteraad moet de financiële dekking aangeven en niet het college").

Vertragingen
Verschillende fracties lieten tijdens de begrotingsdebatten horen dat ze zich zorgen maken over de vertragingen die zijn opgetreden bij de afhandeling van een relatief groot aantal projecten. GGH-raadslid Joep Oude Groen diende daarover een motie in. Hij deed daarbij een oproep om meer samenwerking om belangrijke projecten te kunnen realiseren en stelde voor dat bij nieuwe beleidsvorming de gemeenteraadsfracties al in een vroegtijdig stadium worden betrokken. "We kunnen ons dan bezinnen welke aspecten in de nog op te stellen nota worden meegenomen".

Voor 1 januari 2009 krijgt de gemeenteraad van het college een overzicht van alle belangrijke plannen die nog in deze raadsperiode 2006-2010 aan de orde komen. In overleg met de raadsfracties wordt dan vastgesteld welk onderwerp als pilot voor de nieuwe werkwijze kan dienen. Het voorstel van Oude Groen werd met een krappe raadsmeerderheid door de raad aangenomen. CDA en D66 stemden tegen.

Gebouwenonderhoud
Het budget van bijna 2,5 miljoen euro dat in de begroting van 2009 is gereserveerd voor gebouwenonderhoud mag nog niet direct worden uitgegeven. Eerst moet de gemeenteraad een uitspraak doen over voor- en nadelen van het in eigendom houden van alle gemeentelijke gebouwen en over het gebruik van die gebouwen. Een amendement daarover werd door de gemeenteraad unaniem aangenomen

Vaststelling
Uiteindelijk ging de gemeentebegroting voor het komend jaar vast. D66-raadslid Belshof gaf aan dat hij tegen een passage over de WMO was. De LH-fractie stemde tegen de totale begroting ("Wij denken anders over een aantal financiële aspecten").