Gemeente Alkemade


Vrijwilligersconferentie goed bezocht


05-11-2008

De gemeente Alkemade organiseerde op 29 oktober jl. voor de 3e maal een conferentie voor vrijwilligersorganisaties. Gelet op de fusie per 1 januari 2008 waren dit jaar organisaties uit zowel Alkemade als Jacobswoude uitgenodigd. Het centrale thema van de avond was maatschappelijke stages. Met 88 vertegenwoordigers van organisaties uit beide gemeenten was de opkomst groot.

Netwerken
De conferentie startte met een soep- broodmaaltijd, wat de aanwezigen gelegenheid gaf tot netwerken. Vervolgens werd tijdens een levendige presentatie het centrale thema van de avond toegelicht. Tijdens zijn opening gaf wethouder Van Velzen aan dat er voor de besturen van de verenigingen een aansprakelijkheidsverzekering komt.

Maatschappelijke stage
Met ingang van 2012 moeten alle scholieren in het voortgezet onderwijs een maatschappelijke stage lopen van 72 uur, voordat zij examen mogen doen. De scholen en de gemeente krijgen geld van het rijk om deze stage mogelijk te maken. Zij hebben daarbij de vrijwilligersorganisaties als aanbieders van stageplaatsen hard nodig. De vrijwilligersorganisaties kunnen gebruik maken van de expertise van de jongeren. Ook investeren zij door het aanbieden van interessante stageplaatsen in de vrijwilligers van de toekomst.

Het Bonaventuracollege vertelde de organisaties tijdens de conferentie op welke manier de school al met maatschappelijke stages aan het werk is. De aanwezigen waren enthousiast over deze vorm van vrijwilligersondersteuning.

Workshops
Na het algemene gedeelte konden de aanwezigen deelnemen aan workshops over maatschappelijke stages, jongerenmarketing, fondsenwerving, kascontrole en reanimatie en AED (Automatische Externe Defibrillator). Tot slot was er gelegenheid tot napraten.