VU Medisch Centrum

persbericht

Amsterdam, 6 november

2008/108/JS

Veertig jaar kinderkanker in VU medisch centrum

Feestelijke patiëntendag ter ere van jubileum

Een kinderboerderij en Circus Kristal voor de kleinere kinderen, voor 12 tot 18-jarigen een feestavond in VU kinderstad met o.a. een chef kok, een DJ en een heuse fotoshoot en voor de kinderen ouder dan 18 jaar een meet en greet met (oud)kinderoncologen en een lezing van een trainer van Ajax. Met deze activiteiten viert VU medisch centrum op 8 november 40 jaar behandeling van kinderen met kanker en 20 jaar VUmc Onderzoek naar Kinderkanker (VONK). Deze patiëntendag is bedoeld voor (ex)patiënten, broertjes en zusjes, partners en ouders.

In de afgelopen 40 jaar is er veel verbeterd in de behandeling van kinderen met kanker. Zo overleeft tegenwoordig 75% van de kinderen met kanker waar dat 40 jaar geleden nog maar 25% was. Nieuwe geneesmiddelen, meer verfijnde operaties en bestraling, en een toename van de mogelijkheden om ernstige bijwerkingen op te vangen zijn hier debet aan. De toekomst is gericht op 100% genezing met veel aandacht voor de late effecten van behandeling die meer dan de helft van de ex-patiëntjes treft. VUmc zette speciaal voor deze groep kinderen een polikliniek late effecten kindertumoren op.

VONK doet al twintig jaar onderzoek naar kanker en onderzoekt bijvoorbeeld de mogelijkheid om kinderen met kanker meer op maat te behandelen. Voor de toekomst is er veel optimisme: er is meer kennis over hoe kankercellen in elkaar zitten. Ook komen er nieuwe geneesmiddelen die veelal zijn gericht tegen afwijkingen die kankercellen wel, maar normale cellen niet hebben. Ruim 50% van de kinderen die kanker overwinnen heeft zogenaamde late effecten, zoals concentratie- en groeistoornissen, hartfalen en onvruchtbaarheid. Ook hier doet VONK onderzoek naar.