Politie Haaglanden

Persberichten 6 november

Haaglanden, 06-11-2008

Met vuurwapen over straat

Den Haag Een 24-jarige Hagenaar toonde trots op de Theresiastraat een vuurwapen aan een voorbijganger. Helaas voor de man was deze voorbijganger een politieman die op weg naar zijn werk was. Hij belde direct zijn collegas die de man aanhielden. Bij de aanhouding lostte een van de agenten enkele waarschuwingsschoten. Het vuurwapen dat de man in zijn vlucht weg gooide, werd korte tijd later door een politiehond teruggevonden. De Theresiastraat is vanwege het onderzoek enige tijd afgesloten geweest.

Politie zoekt getuigen overval avondwinkel

Den Haag Een avondwinkel aan de van Musschenbroekstraat werd woensdag 5 november om 22.17 uur overvallen door twee gewapende mannen. De winkelmedewerkers verjaagden de mannen zonder buit uit de winkel. Een zoektocht in de omgeving leverde niets op. De recherche van Bureau Laak onderzoekt de zaak en komt graag in contact met getuigen. Heeft u woensdagavond iets gezien in de omgeving van de van Musschenbroekstraat of heeft u anderszins informatie die kan helpen de daders te vinden? Neemt u dan contact met de recherche van Bureau Laak via nummer 0900-8844. Blijft u liever anoniem, bel dan met M. 0800-7000.

Baldadige jeugd verstoort lampionnenoptocht

Den Haag - Een groep van vijftien tot twintig jongens in de leeftijd van twaalf tot zestien jaar was woensdagavond 5 november tijdens een lampionnenoptocht in de omgeving van de Scheepersstraat in Den Haag luidruchtig aanwezig. Ze maakten geen deel uit van de optochtgangers en gooiden verschillende keren eieren richting de aanwezige politie. Niet duidelijk werd wie van de jongens de eieren gooide. Aan het eind van de optocht, rond 19.00 uur, belaagde deze groep een vrouw die haar hond uitliet. Ook probeerden zij de hond te schoppen. Een motoragent die naar het incident op weg was, reed de rennende groep jongeren in de Beijerstraat tegemoet. Omdat de jongeren vervolgens alle kanten oprenden, kon de agent zich op slechts één van de jongens richten. Daarbij koos hij voor de grootste. Uiteindelijk lukte het een te hulp geschoten agent op de fiets deze 15-jarige jongen aan te houden. Hij stribbelde flink tegen en schold de agent uit. De jongen werd later door zijn vader van politiebureau gehaald. Hij ging met een proces-verbaal voor belediging naar huis.

Diefstal van motorrunner

Den Haag - Tijdens een surveillance op woensdagmiddag 5 november rond 12.30 uur zag een agent op de Zoutkeetsingel drie jongeren staan bij een motorrunner die blijkbaar niet wilde starten. Op de runner was geen kentekenplaat bevestigd. De 21-jarige man uit Den Haag die zei de eigenaar te zijn, vertelde de runner in Duitsland te hebben gekocht en hem nog te moeten laten keuren en invoeren. Uit nader onderzoek bleek dat het framenummer recent van de motorrunner was afgeslepen. De 21-jarige Hagenaar werd daarop aangehouden. Op het politiebureau verklaarde de verdachte vervolgens de runner bij Domeinen te hebben gekocht. Bij de fouillering bleek de verdachte ook 1285 euro cash geld op zak te hebben. Volgens hem was dit bedoeld voor het betalen van een huurachterstand. De politie onderzoekt de zaak.

Na controle de cel in

Den Haag De politie controleerde donderdag 6 november rond 01.30 uur een 28-jarige Haagse automobilist op de van Alkemadelaan. Hij bleek voor meer dan 1000 euro aan bekeuringen open te hebben staan. Hij kon niet betalen dus moet hij een tijdje in de cel doorbrengen.

Zenuwachtige bestuurder

Den Haag Tijdens een surveillance op de Koningskade, controleerde de politie in de nacht van woensdag op donderdag 6 november rond 02.00 uur een 22-jarige automobilist uit Utrecht. Hij kon zich niet legitimeren en werd zenuwachtig. Toen de agenten wat meer aandrongen, toonde de bestuurder een bankafschrift met gegevens van iemand anders. Uiteindelijk gaf hij zijn juiste identiteit en gaf hij toe zonder geldig rijbewijs achter het stuur te zitten. Aan het politiebureau kreeg de verdachte een proces-verbaal.

Doorrijden na aanrijding

Den Haag - Getuigen meldden woensdag 5 november rond 17.30 uur dat een automobilist tijdens het inparkeren in de Indigostraat een motorfiets omver reed. De getuigen spraken de man aan op zijn gedrag, maar de 61-jarige Hagenaar vond het allemaal wel meevallen en zette de zwaar beschadigde motor rechtop om vervolgens in zijn auto te stappen en weg te rijden. De gealarmeerde politie hield de man in een nabij gelegen woning aan en nam hem voor verhoor mee naar het politiebureau.

Dronken coureur aangehouden

Den Haag Een 24-jarige van uit Boskoop trok donderdag 6 november de aandacht van surveillerende agenten door met slippende banden de Beresteinlaan op te rijden. Agenten zagen de man omstreeks 01.15 uur rijden en besloten hem staande te houden. Tijdens de controle van zijn papieren, roken zij een sterke alcohollucht. De man werd aangehouden en blies op het politiebureau 645 ugl. Toen hem werd medegedeel dat daarom zijn rijbewijs ingevorderd zou worden, werd de man recalcitrant. Hij werd door een aantal agenten naar zijn cel gebracht. Tegen de man werd proces-verbaal opgemaakt.

Dronken taxichauffeur

Den Haag De politie kreeg woensdag 5 november omstreeks 09.00 uur een melding dat in de Tak van Poortvlietstraat een taxichauffeur in beschonken toestand in een taxi zou zitten. Ter plaatse troffen zij een 52-jarige Hagenaar die inderdaad zakte voor de voorlopige blaastest. De man werd aangehouden en blies op het politiebureau 1080 ugl. Hij kreeg een proces-verbaal en zijn rijbewijs werd ingevorderd. De limiet voor alcohol in het verkeer ligt op 220 ugl (=0,5 promille) Voor beginnend bestuurders (minder dan vier jaar in het bezit van een rijbewijs) geldt strengere wetgeving. Voor hen ligt de grens op 88 ugl (=0,2 promille). Per 1 oktober is bovenop de bestaande strafmaatregelen en boetes een nieuwe maatregel van kracht: de lichte educatieve maatregel alcohol (LEMA). Bij een alcoholpromillage van 0,5 of meer moet de beginnend bestuurder verplicht op cursus. De cursus duurt twee dagdelen en kost de overtreder 350 euro.

Geweldpleger aangehouden

Den Haag Een 49-jarige Hagenaar werd woensdag aangehouden omdat hij zijn 48-jarige vriendin had mishandeld. De vrouw deed aangifte tegen haar vriend. De politie treedt bij dergelijke incidenten volgens een vast protocol op. Slachtoffers kunnen een beroep doen op maatschappelijk werk, terwijl tegen de daders proces-verbaal wordt opgemaakt, waarna ze worden verwezen naar De Waag. Huiselijk geweld blijft echter nog te vaak achter gesloten deuren. De campagne Nu is het genoeg van het Steunpunt Huiselijk geweld
(www.steunpunthuiselijkgeweld.nl ) is erop gericht dat slachtoffers (sneller) hulp zoeken, zodat het geweld een halt kan worden toegeroepen.

Fietsendief gesnapt

Den Haag Dankzij een oplettende getuige werd woensdag een 48-jarige fietsendief op heterdaad betrapt toen hij in de Barneveldstraat een fiets probeerde te stelen. Ter plaatse troffen agenten de bewuste fiets aan in een tuin, de man was inmiddels het portiek in gevlucht. De Hagenaar werd aangehouden en kreeg een proces-verbaal.

Snelheidscontrole

Den Haag (Loosduinen) Tijdens een snelheidscontrole in de Ockenburgstraat controleerde Politie Haaglanden woensdag 5 november tussen 18.00 uur en 23.00 uur in totaal 2789 bestuurders op hun snelheid. Van hen kunnen 668 bestuurders een bekeuring in de bus verwachten. De hoogst gemeten snelheid was 96 km/u, waar 50 km/u is toegestaan.

Inbraak woning

Den Haag (Loosduinen) In een woning aan de L.J. Rogierstraat werd woensdag 5 november ingebroken. Bij de politie kwamen eind van de middag meerdere meldingen binnen dat een viertal jongens zich verdacht ophield in de omgeving van de L.J. Rogierstraat. De jongens zouden zich verdacht ophouden in de brandgang achter de woningen. Toen de agenten ter plaatse kwamen, bleken dat de jongens waren gevlogen en dat er in één van de woningen daadwerkelijk ingebroken was. Een zoektocht naar de jongens leverde niets op. De politie onderzoekt de zaak en drukt burgers op het hart direct 112 te bellen wanneer zij dergelijke verdachte omstandigheden signaleren.

Betrapt na het stelen van een kassa

Den Haag Surveillerende agenten zijn 6 november rond 4.00 uur achter een 29-jarige Hagenaar aangegaan, omdat hij zich probeerde te verstoppen toen hij de politieagenten zag. Na een korte achtervolging hielden de agenten de man aan in de Herderinnestraat. Bij een korte zoektocht in de omgeving kwamen een kassa en een kassalade tevoorschijn. De agenent hebben de man meegenomen naar het politiebureau. De recherche onderzoekt wat er precies gebeurd is.

36 ontbrekende lampjes

Den Haag Agenten van Politie Haaglanden hebben dinsdag 5 november tussen 19.00 en 20.30 uur een fietsverlichtingscontrole gehouden, onder meer in de Jan Hendrikstraat. Hierbij zijn 36 bekeuringen uitgeschreven voor het fietsen zonder de juiste fietsverlichting.

Om verkeersveiligheid van fietsers en bromfietsers, de meest kwetsbare verkeersdeelnemers, te vergroten controleert Politie Haaglanden de komende maanden in de hele regio intensief op het gebruik van de juiste verlichting en reflectoren. Een bekeuring voor defecte fietsverlichting bedraagt 20 euro.
Vanaf 1 november 2008 zijn ook losse fietslampjes toegestaan. Het gebruik van losse lampjes is wel aan enkele voorwaarden gebonden: De losse lampjes mogen bevestigd zijn op de fiets óf op het bovenlichaam van de
fietser, maar niet op de armen, benen of het hoofd. Op de borst moet wit of geel licht gedragen worden en rood licht op de rug.
De losse lampjes mogen worden bevestigd op de kleding, op een tas of iets
vergelijkbaars. Zit er iemand achterop, dan mag die het achterlicht op zijn rug dragen.
Andere weggebruikers moeten de verlichting voortdurend en zonder onderbreking
kunnen zien. De lampjes mogen dus niet knipperen of deels bedekt zijn.
Er worden geen eisen gesteld aan de lichtsterkte van de lampen zolang deze de andere weggebruikers niet verblinden. Meer informatie staat op de internetsitewww.losselampjesmogenook.nl

Verdachten van straatroof aangehouden

Den Haag Op donderdag 6 november om 5.15 uur deed een 27-jarige Hagenaar aan het politiebureau aangifte van beroving van zijn mobiele telefoon en geld. Hij kon een goed signalement opgeven van de drie daders. Al vrij snel zagen agenten twee mannen lopen op de Grote Markt die voldeden aan het signalement. Een van deze twee mannen, een 20-jarige Hagenaar, probeerde nog te vluchten, maar na een korte achtervolging werd hij alsnog aangehouden. Agenten namen hem en de andere verdachte, een 25-jarige Hagenaar, mee naar het politiebureau voor verhoor. Even later zagen agenten ook de derde man lopen die voldeed aan het signalement. Ook deze man, een 17-jarige Hagenaar, werd meegenomen naar het politiebureau voor verhoor. Tijdens de fouillering kwam uit de binnenzak van een van de verdachten de mobiel van de 27-jarige aangever tevoorschijn. Daarnaast zaten bij een andere verdachte 15 repen chocolade in zijn jaszak. Na onderzoek bleek dat deze chocoladerepen waren gestolen bij een benzinepomp. Een 29-jarige medewerker van het benzinestation kon camerabeelden tonen en deed aangifte van diefstal.

Toch nog dure boodschappen

Leidschendam Twee Haagse winkeldieven, die op woensdag 5 november omstreeks 13.45 uur dachten op een hele goedkope manier boodschappen te doen kwamen bedrogen uit. De mannen, in de leeftijd van 24 en 33 jaar, namen meerdere goederen weg uit een supermarkt in het winkelcentrum Leidsenhage. Zij werden op heterdaad betrapt door de bedrijfsbeveiliging en aan de politie overgedragen. Aan het politiebureau bekenden beide Hagenaars zich aan winkeldiefstal te hebben schuldig gemaakt. Zij kregen ieder een boete van 310 euro. De 24-jarige had nog een boete van 85 euro openstaan. Deze boete werd door een kennis van hem aan het politiebureau betaald, waarna beide mannen voor in de avond het politiebureau mochten verlaten.

10.000 Euro aan openstaande boetes

Den Haag Politie Haaglanden achterhaalde dinsdag 4 november na intensief speurwerk een 30-jarige Hagenaar die nog een bedrag had openstaan aan onbetaalde boetes. Het ging om 95 boetes, met een totaalbedrag van 10.023, 57 euro. Hij maakte gebruik van onjuiste adressen, waardoor hij geruime tijd uit de handen van de politie kon blijven. In overleg met zijn familie betaalde hij het totaalbedrag.

Drugskoerier op de fiets

Wateringen/Westland Politieagenten zagen donderdagochtend 6november om
01.45 uur een 26-jarige Pool fietsen over de Poeldijkseweg. De man reed zonder licht en agenten spraken hem daariover aan. Uit het verhaal kwam naar voren dat de man de nodige drugs vervoerde. Uit zijn zakken toverde de man een aantal xtc-pillen en andere drugs. De man kon direct mee naar het bureau en werd voor nader verhoor ingesloten.

Over de kop

Honselersdijk/Westland Een 47-jarige automobiliste sloegwoensdag 5 november om 12.30 uur met haar auto over de kop. De vrouw raakte op de Molenbroeklaan een betonblok en sloeg vervolgens over de kop. Zij kwam met de schrik vrij. Haar auto raakte zwaar beschadigd.

Politieagent weer thuis

Delft De gewonde 29-jarige politieagent die woensdag 5 november gewond raakte bij de aanhouding van twee autodieven in de Schoemakerstraat is weer thuis. De agent hield aan de tumultueuze aanhouding slechts enkele forse kneuzingen over en moet thuis verder herstellen. De beiden verdachten (41 en 26 jaar) worden vrijdag 7 november voor de rechter-commissaris geleid op verdenking van poging tot doodslag en diefstal.

Lastige klant

Delft Een 35-jarige Delftenaar zorgde woensdag 5 november om 22.40 uur voor de nodigde onrust in een horecagelegenheid aan de Wijnhaven. De man dronk een biertje en weigerde vervolgens te betalen. Hierna bedreigde hij het aanwezige personeel. Politieagenten hielden de man aan. Hij kreeg een proces-verbaal.

Fietsendief in de cel

Delft Agenten zagen donderdagochtend 6 november om 02.00 uur een 21-jarige Delftenaar over de Buitenhofdreef lopen. De man droeg een afgesloten fiets. Zij spraken de man aan waarna hij vrijwel direct bekende dat hij de fiets had gestolen. De man kon direct de cel in.

Diefstal met kinderwagen

Zoetermeer Een 34-jarige Zoetermeerse trachtte woensdag 5 november om 19.30 uur bij een supermarkt aan het Westwaarts enkele goederen mee te nemen zonder daarvoor te betalen. De vrouw stopte enkele artikelen in haar kinderwagen waarin haar kinderen zaten. Beveiligingspersoneel betrapte de vrouw en belde de politie. Zij kreeg een proces-verbaal.

Inhaalmanouvre met gevolgen

Zoetermeer Een inhaalmanouvre van een 39-jarige automobiliste uit Zoetermeer leidde woensdag 5 november om 15.30 uur tot een frontale botsing met een 16-jarige bromfietster. De vrouw haalde op de Brechtzijde een andere bestuurder in en kwam daarbij op de weghelft van het tegemoet komende verkeer waar op dat moment de 16-jarige reed. Een botsing was het gevolg. De GGD vervoerde het slachtoffer met rugklachten naar het ziekenhuis. De politie onderzoekt de toedracht van het ongeval.