Korps Landelijke Politiediensten

Gecombineerde autosnelwegsurveillance grensregio

Ned Belg samenwerking
Driebergen (NL) - Brecht (B), 06-11-2008 o De Verkeerspolitie van het Korps landelijke politiediensten (KLPD) gaat vanaf 1 januari 2009 samen met de Belgische Federale Wegpolitie surveilleren op de autosnelwegen in de grensregio. Deze nieuwe samenwerking zal de dienstverlening voor de burgers van beide landen optimaliseren.

Het is een unieke kans voor beide politiediensten om ervaringen uit te wisselen. Deze samenwerking is mogelijk gemaakt door het Verdrag van Senningen (Beneluxverdrag 2004 ) dat de grensoverschrijdende tussenkomsten door de Benelux-politiediensten regelt.

Op 5 en 6 november 2008 volgen 22 politieambtenaren van beide landen een tweedaagse opleiding in de verkeerspost van de Antwerpse Wegpolitie in Brecht. Het gaat om elf leden van de Belgische Wegpolitie en elf medewerkers van de Dienst Verkeerspolitie van het KLPD. Alle deelnemers zijn werkzaam in de grensstreek tussen Nederland en België. Doel van de opleiding is om de politiemensen vertrouwd te maken met de gebruiken, de wetgeving en de filosofie van de collegas aan de andere kant van de grens.

Vanaf 1 januari 2009 gaan de gezamenlijke surveillances van start. Het zal gaan om teams bestaande uit één Belgische en één Nederlandse politieambtenaar. Zij gaan afwisselend in de grensregio van beide landen surveilleren.

De samenwerking geeft de politiemensen de mogelijkheid om elkanders manier van werken te leren kennen en daaruit zelf te leren. Voor de burger heeft de samenwerking voordelen: Nederlandse weggebruikers kunnen in België door een eigen politieambtenaar geholpen worden en Belgen worden door een landgenoot aangesproken in Nederland, de politieambtenaren zullen gezamenlijke ervaringen aanwenden om de weggebruikers zo goed mogelijk te helpen, op drukke momenten (feestdagen, vakantie-uittocht) zijn er extra gezamenlijke surveillances mogelijk.

Verdrag van Senningen (zie bijlage)
De Belgische en Nederlandse politiediensten starten deze patrouilles in het kader van het Verdrag van Senningen dat de grensoverschrijdende tussenkomsten door de Benelux-politiediensten regelt. Het Verdrag van Senningen, van kracht sinds 2005, is een uitbreiding van de historische samenwerking tussen de drie Beneluxlanden. Dankzij het verdrag zijn de bevoegdheden van een politieambtenaar in het buitenland aanzienlijk uitgebreid (zie bijlage). Een Benelux-politieambtenaar kan in de drie landen bijvoorbeeld een persoon controleren of fouilleren maar is daarbij wel zeer strikt een aantal voorwaarden gebonden.