Gemeente Lelystad

Betaalbare koopwoning beter bereikbaar

Het college van B & W legt aan de gemeenteraad een aantal voorstellen voor die het voor een grotere groep mensen aantrekkelijk kunnen maken een eigen woning te kopen. Het gaat hierbij ondermeer om het aanpassen van de bestaande Verordening VROM Starterslening Lelystad, het bevorderen van het gebruik van Koopsubsidie en projecten op het gebied van Maatschappelijk Gebonden Eigendom.

De VROM Startersregeling en de Koopsubsidie zijn bedoeld om het eigen woningbezit te bevorderen en kunnen worden aangevraagd door huishoudens die vanwege hun inkomen niet de hypotheek kunnen afsluiten die zij voor een koopwoning nodig hebben. In de afgelopen jaren is gebleken dat slechts een beperkte groep kopers gebruik maakt van deze regelingen.

Het voorstel van het college aan de gemeenteraad beoogt het verruimen van de bestaande regeling:
door de VROM Starterslening in te zetten waar het bereik van Koopsubsidie ophoudt en te richten op woningen in de prijsklasse van 158.850,- tot 200.000,-;
de lening niet alleen beschikbaar te stellen voor starters uit Lelystad maar ook voor starters van buiten Lelystad; door het mogelijk te maken om kosten voor woningverbetering mee te financieren, mits passend binnen de spelregels van de Nationale Hypotheek Garantie.

Voorlichting

Om meer mensen bekend te maken met de mogelijkheden die de regelingen bieden, stelt het College voor een intensieve voorlichting te starten, zowel naar kopers als naar de tussenpersonen van hypotheekverstrekkers en makelaardijen.

Maatschappelijk Gebonden Eigendom

Voor de langere termijn wil het college vormen van Maatschappelijk gebonden Eigendom ontwikkelen. Dit zijn projecten met tussenvormen tussen koop en huur. Een voorbeeld hiervan is het project Wonen naar Vermogen van Centrada.

Het voorstel van het college wordt op 13 november in het Opinieplein besproken.

---