Groen!

Brussel, 6 november 2008

Website Quickonomie toonbeeld van gebrek aan visie en daadkracht

De nieuwe website van minister voor Consumentenzaken, Ondernemen en Vereenvoudigen Vincent van Quickenborne is met veel bombarie gelanceerd. Los van de toch wel opmerkelijke naam van de site, dient er ook een serieuze kanttekening te worden gemaakt bij de inhoud ervan. Deze is namelijk opvallend onevenwichtig. De 10 maatregelen van de minister dienen om de Belgische economie weerbaarder te maken en te versterken. Maar Minister van Quickenborne doet niet eens de moeite om een voorstel tot vergroening van onze economie te lanceren. Het lijkt alsof hij niet inziet dat we een enorme kans missen door niet op de boot van de groene ontwikkeling te springen. Rapporten van de UNEP en praktijkvoorbeelden uit onze buurlanden bewezen het al: investeringen in de sectoren van de toekomst, levert duurzame banen en mooie winsten op. In Duitsland is de windenergie industrie nu goed voor 100.000 banen, waar staat België? We hinken achterop, Minister van Quickenborne heeft het niet door, en doet er niets aan.

De meest uitgewerkte en dwingende voorstellen zijn er allemaal om de bedrijven te beschermen, terwijl de sociale maatregelen ter bescherming van de consument en de spaarder mager uitvallen. Dit blijkt overigens de rode draad te zijn binnen de regering Leterme: als het gaat om ingrepen voor bedrijven en banken reageert men vliegensvlug, terwijl de ingrepen voor consumenten heel wat minder doortastend zijn. Als de meerderheidspartijen het echt willen opnemen voor de burger in deze financiële crisis, als ze écht de belangen van de kleine spaarders wil behartigen, als ze werkelijk een einde wil maken aan de exuberante ontslagpremies; dan kan ze vandaag al de volgende groene wetsvoorstellen stemmen die al in het parlement neergelegd zijn:
* Mede-ondertekening van wetsvoorstel tot versterking van de prijzencontrole.

* Wetsvoorstel gouden parachutes

* Wetsvoorstel consumentenkrediet

Enkele van de voorstellen van de minister zijn overigens contra-productief. Zo wil de Minister de huidige regels versoepelen terwijl de huidige crisis aantoont dat strengere regels nodig zijn. De invoering van Flex-BVBA is bijvoorbeeld geen goed idee. Het voorstel om het minimum kapitaal te verlagen is lichtzinnig. Ondernemingszin aanmoedigen is een goede zaak, maar dit moet niet hals over kop gebeuren.

Het mag duidelijk zijn: het hart en de prioriteiten van deze regering liggen helemaal niet bij de burger, noch bij het milieu.

De huidige diepe financiële en economische crisis bewijst dat het liberale gedachtegoed heeft gefaald. Het credo "vrijheid blijheid" en het aanbidden van deregulering hebben hun limieten bewezen. Maar onze regering is te verblind door haar eigen ideologie om dit in te zien.

Meyrem Almaci, Federaal Volksvertegenwoordiger