Nederlands Vaccinatie Instituut


NVI ontwikkelt veilig poliovaccin voor WHO

donderdag, 06 november 2008

De World Health Organization (WHO) en het Nederlands Vaccin Instituut (NVI) hebben tijdens een congres over polio in Genève een overeenkomst ondertekend voor de ontwikkeling van een veilig poliovaccin voor ontwikkelingslanden. De WHO is daartoe in staat gesteld door de Bill & Melinda Gates Foundation. Het NVI levert op deze manier een bijdrage aan de uitroeiing van polio.

Doel van het vier- à vijfjarige project is dat ontwikkelingslanden in de toekomst zelf in staat zijn op een veilige en goedkope manier poliovaccin te produceren.

De keuze van de WHO voor het NVI komt voort uit de langdurige expertise van het NVI op het gebied van poliovaccinontwikkeling en
-productie. Het NVI heeft tevens jarenlange ervaring met kennisoverdracht aan ontwikkelingslanden.

Twee soorten poliovaccin

De WHO werkt al jaren aan een programma om polio de wereld uit te krijgen. In veel ontwikkelde landen, waaronder Nederland, worden kinderen geïnjecteerd met een geïnactiveerd poliovaccin (IPV). Om dit vaccin te maken, worden levende poliovirussen gezuiverd, gedood en verwerkt tot vaccin. Het NVI is een van de instituten dat zelf IPV produceert.

Veel ontwikkelingslanden kopen of produceren een iets andersoortig, goedkoper oraal poliovaccin (OPV) gebaseerd op poliovirussen die nog wel leven, maar verzwakt zijn. Dit poliovaccin wordt via de mond ingenomen. Echter, in een enkel geval weet dit verzwakte virus echter toch weer polio te veroorzaken. Dit leverde sinds het jaar 2000 in ontwikkelingslanden een aantal uitbraken van polio op.

Zelf produceren

Ook wanneer de ziekte polio eenmaal de wereld uit is, wil de WHO uit veiligheidsoverwegingen vooralsnog blijven vaccineren. Poliovirus kan zich namelijk lange tijd in de natuur handhaven. Hierdoor blijft de kans op een besmetting van de mens aanwezig. De WHO wil dat op termijn alle landen omschakelen naar vaccinatie met IPV. Ontwikkelingslanden en lokale vaccinproducenten hebben de WHO aangegeven zelf voor de komende jaren op een veilige manier poliovaccin te willen produceren. Het NVI ontwikkelt daartoe een specifieke technologie waarmee lokale producenten in een veilige productieomgeving zelf IPV kunnen maken.

Dr. Bruce Aylward, directeur van het polioprogramma van de WHO, en Lucas Elting, algemeen directeur van het NVI, hebben de overeenkomst voorbereid. Lucas Elting: 'Als NVI willen we bijdragen aan de wereldwijde gezondheid van mensen. We doen dat op dit moment ook al door bijvoorbeeld het overdragen van de technologie voor het maken van een vaccin tegen Hib (Haemophilus Influenzae type b). Wij trainen ontwikkelingslanden hierin 'on the job'. Door vaccinkennis over te dragen, kan een groot deel van de ontwikkelingslanden zichzelf bedruipen.'

Foto: David Heymann (WHO) en Lucas Elting (NVI) ondertekenden de Sabin-IPV Project-overeenkomst in Genève.