Gemeente Lansingerland


Kamers van Koophandel adviseren over uitwerking Structuurvisie Randstad 2040
KvK logo

De Kamers van Koophandel Den Haag, Amsterdam, Rotterdam, Midden-Nederland en Gooi-, Eem- en Flevoland (KvK´s) hebben in een brief aan Minister Cramer aangeboden een prominente rol te willen vervullen in de gestelde ambitie de Randstad tot een concurrerende Europese topregio te maken.

Belangrijke notie in de Structuurvisie is dat de Randstad de komende decennia blijft groeien in mensen, aantal huishoudens, bedrijvigheid en bereikbaarheid. Lange termijn programma´s op het gebied van ruimtelijke inrichting en infrastructuur zijn tevens nodig als het kabinet serieus wil meedingen als gastland voor de Olympische Spelen in 2028. De Kamers van Koophandel hebben veel expertise en ervaring op het gebied van integrale gebiedsontwikkeling. Omdat Nederland wordt gekenmerkt door versplintering van belangenbehartigende structuren en de tekortschietende coördinatie willen zij de Minister behoeden voor langdurige vertraging op toekomstige omvangrijke infrastructurele projecten.

Volgens de KvK´s vormt de Structuurvisie weliswaar een goed uitgangspunt, op diverse onderwerpen ontbreekt echter de uitwerking of vormt de visie geen realistisch beeld. Enkele voorbeelden hiervan zijn:
De opgave voor werklocaties en ruimte voor bedrijvigheid komt onvoldoende aan bod. Toch is dit met name essentieel om de dynamiek te ontwikkelen die noodzakelijk is voor het bereiken van de Europese toppositie. We zullen moeten werken aan het creëren van een optimaal, internationaal concurrerend vestigingsmilieu voor bedrijven. Hierbij horen ook doorbraken in gebiedsontwikkeling van ruimtelijke planvorming.
Als het gaat om de groengebieden geeft de structuurvisie geen realistisch beeld. De metaforen ´Groenblauwe Delta´s en Metropolitaine Parken´ roepen bijvoorbeeld associaties op met de biotoop van bijvoorbeeld de Oostvaardersplassen. Het doet onrecht aan de kwaliteiten van het cultuurlandschap van het Groene Hart waar wordt gewoond, gewerkt en gerecreëerd.

De visie schetst de ruimtelijke opgave voor de lange termijn, een periode tot 2040. Volgens de KvK´s moeten we voor die periode grensverleggende- en vernieuwende concepten afdwingen voor de ruimtelijke inrichting en bereikbaarheid. De KvK´s achten het bijvoorbeeld van groot belang dat er nieuwe concepten komen voor ontvlechting en verknopen van doorgaand- en bestemmingsverkeer. De druk op de ruimte in de Randstad is hoog en dus geldt dit ook voor de urgentie tot innovatieve oplossingen, mogelijk gepaard gaand met paradigma verschuivingen en doorbraken in verbindingen en infrastructuur.

Bron: persbericht KvK Den Haag, 4-11-2008