Frugi Venta (Groenten en Fruit Handelsplatform Nederland)


06-11-2008
Nieuwe verpakkingsverordening in Duitsland

Op 1 januari 2009 treedt de vijfde editie van de Duitse verpakkingsverordening (VerpackV) in werking. "De nieuwe VerpackV verplicht alle bedrijven die goederen naar Duitsland leveren, zich aan te sluiten bij één van de Duitse duale systemen", zegt Gianna Corbelli van de Nederlands-Duitse Handelskamer (DNHK) in Den Haag.

De Handelskamer verzorgt sinds jaren de aanmelding van Nederlandse ondernemers in het kader van de Duitse verpakkingsverordening. Al sinds 1991 moeten in Duitsland productverpakkingen worden teruggenomen en op milieuvriendelijke wijze worden verwerkt. Ondernemingen kunnen van deze verplichting vrijgesteld worden indien zij deelnemen aan een duaal systeem. Hierbij worden verkoopverpakkingen regelmatig afgehaald bij de eindverbruiker en volgens de eisen voor afvalverwerking vernietigd.

Vanaf 2009 is diegene licentieplichtig, die producten die uiteindelijk bij de particuliere eindverbruiker terechtkomen, het eerst in Duitsland in omloop brengt. Een uitzondering bestaat alleen voor serviceverpakkingen zoals bijvoorbeeld plastic tasjes en wegwerpartikelen. Hier kan door de distributeur een licentie worden verleend.

Vollständigkeitserklärung
De licentieplicht komt te vervallen wanneer de fabrikant of distributeur aan locaties levert, die gelijkstaan aan particuliere huishoudens, en de fabrikant of distributeur de door hem in omloop gebrachte verkoopverpakkingen terugneemt en op eigen kosten naar een recyclingpunt brengt. Aan deze regeling zijn bepaalde voorwaarden verbonden. Er is bijvoorbeeld een schriftelijke verklaring van een expert nodig.
Bedrijven met een grote hoeveelheid verpakkingen dienen jaarlijks een "Vollständigkeitserklärung" in te vullen, die bij de Duitse IHK's moet worden gedeponeerd. De eerste aangifte van de verklaring dient in mei 2009 bij de IHK binnen te zijn. De verklaring moet door accountants, belastingsadviseurs of beëdigde experts worden gecontroleerd.

Verplicht
Vanwege de plicht tot deelname aan een duaal systeem is een kenmerking van verpakkingen met het merkteken van een duaal systeem vanaf volgend jaar niet meer noodzakelijk.
Voor meer informatie kunt u contact opnemen met de Nederlands-Duitse Handelskamer, Gianna Corbelli, tel. 070 3114 158, e-mail g.corbelli@dnhk.org, www.dnhk.org