Ministerie van Buitenlandse Zaken

Syrische filosoof geeft lezing over autoriteit en vrije meningsuiting in de islam

04 nov 2008 | Wat zijn de plaats en betekenis van de islam voor moslims? En wie heeft er eigenlijk autoriteit binnen de islam? In een lezing getiteld `Authority and Free Expression within Islam' geeft de Syrische filosoof Sadik al-Azm zijn visie op deze en andere essentiële vragen in het islamdebat.
Sadik al-Azm
Sadik al-Azm

Sadik al-Azm is een van de bekendste filosofen uit de Arabische wereld. Hij werd in 1934 geboren in Damascus en studeerde aan de Amerikaanse Universiteit van Beiroet en de Yale Universiteit, waar hij zich specialiseerde in moderne Europese filosofie. Na zijn promotie aan de Yale Universiteit in 1961 doceerde hij aan Yale, Hunter College (New York), de Amerikaanse Universiteit in Beiroet en de Universiteit van Damascus.

Dr. Sadik al-Azm is momenteel emeritus-hoogleraar moderne Europese filosofie aan de Universiteit van Damascus. Daarnaast geeft hij gastcolleges over hedendaagse Arabisch sociale en politieke ideologieën aan de Princeton Universiteit en aan universiteiten in Amsterdam (VU), Hamburg en Antwerpen.

In zijn lezing zal dr. al-Azm ingaan op essentiële kwesties in de discussie over de islam, zoals de plaats en betekenis van de islam en de vraag wie er eigenlijk autoriteit heeft over de islam.

Deze lezing is onderdeel van `DAM naar buiten', een serie lezingen en debatten waarmee de Directie Noord-Afrika en Midden-Oosten het debat over actuele kwesties in deze regio wil bevorderen.

Datum: woensdag 12 november
Locatie: La Bonbonnière, Achter de Comedie 1, Maastricht Tijd: 20.00 tot 21.30 uur (zaal open 19.45 uur), met aansluitend een borrel
Toegang gratis
Voertaal: Engels
Aanmelden is verplicht en kan t/m maandag 10 november via dam@minbuza.nl o.v.v. `lezing 12 november'

* Ministerie van Buitenlandse Zaken

* Bezuidenhoutseweg 67

* Postbus 20061

* 2500 EB Den Haag

* Tel.: 070-3 486 486

* Fax: 070-3 484 848

* Internet: www.minbuza.nl

Gerelateerde informatie

* Lezingen BZ