Gemeente Ede

nummer 215, Ede 6 november 2008

Onderzoeksrapport rekenkamercommissie Ede
Vaststellen WOZ-waarde: kwaliteitsimpuls en communicatie nodig

De rekenkamercommissie heeft onderzoek gedaan naar de uitvoering van de Wet waardering onroerende zaken (Wet WOZ). Jaarlijks bepaalt de gemeente de WOZ-waarde van alle objecten. De rekenkamercommissie is nagegaan hoe deze waardering tot stand komt en hoe inwoners daarover worden geïnformeerd.
De commissie komt tot de conclusie dat de gemeente de waardebepaling in het algemeen correct uitvoert in overeenstemming met landelijke instructies. In de organisatie en bedrijfsvoering zijn echter verbeteringen nodig en mogelijk. De commissie doet de aanbeveling voor een kwaliteitsimpuls. De communicatie met burgers over de waardebepaling was ineffectief. De commissie stelt maatregelen voor om de communicatie te verbeteren.

Methode van waardebepaling
De gemeente bepaalt de waarde van woningen aan de hand van een computermodel. Dit model is voor buitenstaanders niet inzichtelijk. Er wordt rekening gehouden met een veelheid aan objectkenmerken, omgevingsfactoren, verkoopcijfers, trendanalyses en dergelijke. Op basis van de input van deze gegevens berekent het model de WOZ-waarde. De onderbouwing ervan is niet transparant en lastig te doorgronden. De berekende waarde is afhankelijk van de juistheid en volledigheid van de gegevens. De controle daarop is niet optimaal geborgd in de bedrijfsvoering.

Waardestijging woningen
De waardestijging van woningen in Ede bedroeg over de periode 2005-2007 gemiddeld 8,6%. Landelijk was dat 7,3%. Uit een analyse van de waardeontwikkeling blijkt dat bij 12% van de woningen in de gemeente Ede (± 4900 objecten) sprake was van een waardestijging van meer dan 15%.
In 5% van de gevallen was er sprake van een waardestijging boven 20%. Deze waardestijgingen zijn meestal wel, maar soms niet, goed herleidbaar of te verklaren.

Gebruik ander taxatiemodel
Voor de waardebepaling 2007 is de gemeente overgestapt op een ander taxatiemodel. Dit heeft geleid tot een andere uitkomst van de WOZ-waarde. De gemeente heeft verzuimd een parallelle vergelijking te maken tussen de waarden volgens het oude en het nieuwe model. Hierdoor zijn waardeschommelingen ontstaan. Gelijktijdig met de introductie van het nieuwe model besloot de gemeente de taxaties zelf uit te voeren en niet meer aan een bureau uit te besteden. Het gebruik van het nieuwe taxatiemodel, in combinatie met het in eigen beheer uitvoeren van de taxaties, heeft de uitkomst van de waardebepaling 2007 beïnvloed.

Organisatie en bedrijfsvoering
De sectie WOZ van de afdeling Belastingen heeft een ontwikkelingstraject doorlopen waarbij een omslag plaatsvond naar taxeren in eigen beheer. Om de kwaliteit van de werkzaamheden te kunnen waarborgen is een extra kwaliteitsimpuls nodig. Onderdeel daarvan is het verbeteren van de kwaliteitscontrole en de samenhang tussen de eigen controles en die van de accountant en de Waarderingskamer.

Communicatie
De gemeente onderkent het belang van goede communicatie en zet daarvoor diverse middelen in. Die zijn gericht op informatieoverdracht over belastingheffing en de Ozb-tarieven. De communicatie over de waardebepaling Wet WOZ en de waardestijgingen en -schommelingen, was gebrekkig. De commissie stelt voor de communicatie op deze punten te verbeteren

---