Chronisch zieken en Gehandicapten Raad Nederland

Geen gewenningsregeling voor mensen die minder AWBZ-begeleiding krijgen

Er komt geen gewenningsregeling voor mensen die na herindicatie in 2009 minder uren begeleiding krijgen. Dat bleek gisteren tot veler verrassing in het debat dat staatssecretaris Bussemaker met de Kamer had over de voorgenomen AWBZ-ingrepen.

Vorige week maakte de staatssecretaris bekend dat voor de pakketmaatregelen in de AWBZ een gewenningsregeling zou gaan gelden. De getroffenen zouden drie maanden tot een half jaar de tijd krijgen om zelf alternatieve vormen van begeleiding te regelen. Bijvoorbeeld via het eigen netwerk of de Wmo. Deze overgangsregeling blijkt nu dus alleen te gelden voor mensen met lichte beperkingen voor wie de begeleiding uit de AWBZ helemaal wegvalt.

Minder uren

De CG-Raad is teleurgesteld dat de staatssecretaris zo omspringt met mensen met matige en zware beperkingen. Dit is de groep waarvoor de AWBZ volgens haar is bedoeld! Vanaf 2009 kunnen zij al veel minder uren begeleiding krijgen dan voorheen. Nu krijgen ze ook nog eens onvoldoende tijd om zich daarop in te stellen. Dat vindt de CG-Raad onverantwoord.

De komende ingrepen verontrusten ook anderen. Zo dringen de gemeenten aan op uitstel van de maatregelen. En de Tweede Kamer vindt dat de staatssecretaris eerst de consequenties van de maatregelen in beeld moet brengen. De Kamer vindt, net als de CG-Raad, dat mensen die via de AWBZ geen of minder begeleiding krijgen moeten weten waar ze dan voortaan terecht kunnen. Dat blijft nu volstrekt onduidelijk.

Ander AWBZ-nieuws

De staatssecretaris wil zoals bekend per 1 juli 2009 ook weer een vermogenstoets gaan invoeren voor AWBZ-hulp. Een Kamermeerderheid keerde zich hiertegen. Bussemaker legde meerdere moties over het intrekken van dit wetsvoorstel naast zich neer. Die moties kwamen van onder andere kamerlid De Vries (CDA) en Van Miltenburg (VVD).

Verder is er vrijwel Kamerbreed voor de tweede keer een motie ingediend over de uitwerking van de toekomstvisie voor de langdurige zorg (motie Wiegman - van Meppelen Scheppink). De Kamer vindt dat de staatssecretaris het SER-advies over de AWBZ maar gedeeltelijk overneemt en punten onvoldoende heeft uitgewerkt. Dit betreft de rol van de verzekeraars, het indiceren (en het verzekerde pakket in de AWBZ), het persoonsvolgend budget en het scheiden van wonen en zorg. De staatssecretaris antwoordde dat zij meent wél voldoende perspectief te schetsen. De stemming over de moties moet nog plaatsvinden. Het debat zal over enkele weken worden vervolgd.

(Geplaatst: 6 november 2008)

---