Gemeente Venlo


Venlose economie kent stevig fundament

6-11-2008

Tweede Etil-rapportage verschenen

In 2007 waren in Venlo circa 54.100 personen werkzaam bij ruim 5.250 vestigingen. De sectoren handel, industrie en gezondheids- en welzijnszorg zijn daarbij goed voor meer dan 58 procent van de totale werkgelegenheid.

Het aantal bedrijfsvestigingen nam de afgelopen 10 jaar gestaag toe. De werkgelegenheid vertoonde een dip tussen 2002 en 2005 maar ook deze neemt sinds 2006 weer toe. De Venlose economie wordt getypeerd als 'sterk'. De sterkste pijlers zijn de industriegebieden (44 procent van de werkgelegenheid). Land- en tuinbouw en agribusiness zijn alleen in Venlo al goed voor 3.900 werkplekken.

Dit blijkt uit het rapport "Van Eredivisie tot Kampioenenbal" over de economische kracht van Venlo dat donderdag 6 november is gepresenteerd op een netwerkbijeenkomst van ondernemers in het Blerickse Raodhoes. Het onderzoek is verricht door bureau Etil in opdracht van de verschillende industrieclubs die Venlo rijk is en de gemeente Venlo.

"Als je de toestand wil samenvatten in één zin, dan beschikt Venlo aan de vooravond van economisch moeilijke tijden over een stevig fundament." reageert wethouder Mark Verheijen van Economische Zaken. Het is de tweede keer dat Etil de Venlose economie in kaart brengt. Vorig jaar schetste het bureau de vestigings- en werkgelegenheidsstructuur van de bedrijventerreinen. Dit jaar wordt apart gekeken naar de land- en tuinbouw en de vers- en voedingsindustrie.

Een aandachtspunt voor Venlo is het gemiddeld opleidingsniveau van de beroepsbevolking. Ook in de dienstensector (kantoren, creatieve beroepen en ICT) valt nog een wereld te winnen. De onderzoekers waarschuwen ervoor de oudere bedrijventerreinen niet te veronachtzamen; ze leveren een substantiële bijdrage aan de lokale economie.