Cortexon, SEW Vector en Festo beste industriële toeleveranciers

06/11/2008 11:48

Link Magazine

Cortexon uit Veghel en SEW Vector uit Rotterdam zijn gisteren in Delft uitgeroepen tot de beste industriële toeleveranciers van Nederland. Ze wonnen de Dutch Industrial Supplier Awards 2008 die voor de zevende keer in successie werden uitgereikt. De vakjury koos de twee bedrijven uit - in totaal - 220 door uitbesteders genomineerde bedrijven in twee categorieën. De uitreiking vond plaats in De Lindenhof in Delft waar tevens het tienjarig bestaan van het organiserende tijdschrift Link Magazine werd gevierd met een symposium rond internationalisering. Festo uit Delft legde beslag op de Achievement Award, de speciale prijs voor de supplier die het hoge niveau meerdere jaren weet vast te houden.

Prestigieuze prijs

De Dutch Industrial Supplier Awards is een initiatief van Link Magazine, een managementblad voor industriële uitbesteders en toeleveranciers. De verkiezing - georganiseerd in samenwerking met de ING-bank - is sinds de eerste verkiezing in 2002 uitgegroeid tot een toonaangevend evenement met een prestigieuze prijs. Dit is mede te danken aan de objectieve opzet. Bij de meeste awards kunnen kandidaten zichzelf nomineren, bij deze prijs echter dragen klanten hun toeleveranciers voor. Wie door meerdere klanten als preferred supplier genoemd wordt, ondergaat een uitgebreid assessment (met behulp van de Demand Chain Navigator, mede-ontwikkeld door Berenschot). Specialisten van de ING lichten de finalisten financieel door.

Deze keer bleven er na twee schiftingsrondes in de twee categorieën in totaal elf kandidaten over voor de finale: vijf in de categorie System-, Process & Partsuppliers (uit ruim 150 nominaties) en vijf in de categorie Value Added Resellers (uit bijna zestig nominaties). Voor elke categorie was er een jury van klanten die de uiteindelijke winnaars bepaalden.

Elf finalisten

De jury prees het hoge niveau van de elf finalisten. "Dit jaar was het wel heel spannend," aldus juryvoorzitter William Smit. "De finalisten deden weinig tot niets voor elkaar onder. Het heeft heel wat discussie gekost voordat er unaniem in beide categorieën een winnaar aangewezen kon worden."

Cortexon ging uiteindelijk in de eerste categorie met de eer (en een kunstwerk van Primo Ontwerpers uit Delft) strijken omdat het bedrijf zich volgens de jury heeft ontwikkeld tot een meedenkende, efficiënte en flexibele systemsupplier.

SEW Vector onderscheidt zich volgens de jury vooral op het gebied van leverbetrouwbaarheid, snelheid en voor de klant kostenbesparende innovaties.

Festo werd in beide categorieën genomineerd, door in totaal elf klanten, een record. Door net als voorgaande jaren weer hoog in de rankings te eindigen bewijst het bedrijf dat het zijn klanten een constante kwaliteit levert. Festo won de award in de eerste categorie al in 2006 en was daarnaast al vaker finalist. Festo heeft de slag gemaakt van componentenleverancier naar een systemsupplier die oplossingen bedenkt en ook de logistiek en service al jaren uitstekend op orde heeft, aldus de jury.

Cortexon

Cortexon uit Veghel ontwikkelt en produceert behuizingen voor elektronica en streeft daarbij naar een perfecte combinatie van vorm, functionaliteit, warmtehuishouding en EMC-afscherming. Afnemers zijn onder andere Singulus, NXP en XDC. Naast het maken van innovatieve, klantspecifieke elektronicabehuizingen levert Cortexon aanvullende toegevoegde waarde, zoals assemblage van elektronicacomponenten, logistieke diensten en het lifecycle-beheer van ingebouwde producten en onderdelen. Cortexon maakt deel uit van de Aegide-group, een Europese speler op het gebied van het geïntegreerd ontwikkelen, produceren en vermarkten van hoogwaardige behuizingen. Er werken in totaal 175 mensen. In Veghel vinden ontwikkeling en prototyping plaats, productie en assemblage worden uitgevoerd bij Minkels, eveneens onderdeel van Aegide.

www.cortexon.com

SEW-Vector Aandrijftechniek

SEW-Vector Aandrijftechniek uit Rotterdam is als familiebedrijf uitgegroeid tot marktleider in Nederland op het gebied van elektromechanische aandrijftechniek. In 2000 werd SEW-Vector Aandrijftechniek overgenomen door het Duitse Eurodrive. Eurodrive werkt wereldwijd en biedt werk aan 12.000 mensen die zorgen voor het aandrijven van transportbanden, daken van sportstadions, montagelijnen, bagage op luchthavens en roltrappen. Het bedrijf is marktleider op het gebied van motorreductoren en is trendsetter voor decentrale techniek, motion control en industriële tandwielkasten. De overname betekende voor SEW-Vector een uitbreiding van het assortiment en de mogelijkheid om totaaloplossingen voor alle aandrijf- en besturingstechnische vraagstukken aan te bieden. De groeikansen werden snel benut met de vestiging van kantoren in Zutphen, Purmerend en Grubbenvorst.

www.vector.nu

Festo Nederland

Festo Nederland maakt deel uit van een wereldwijd opererende organisatie met 56 vestigingen en meer dan 250 agentschappen. De 300.000 klanten zijn wereldwijd gespreid over 176 landen. De moedermaatschappij zetelt in Duitsland. De totale omzet kwam vorig jaar uit op 1,5 miljard euro; er werken wereldwijd 12.000 mensen. Festo heeft ruim 30.000 pneumatische, elektrische en besturingstechnische componenten in haar leveringsprogramma. Festo Nederland startte in 1967, is gevestigd in Delft (ruim 150 medewerkers) en levert componenten en oplossingen op het gebied van industriële automatisering. Het bedrijf is sterk in het ontwikkelen van nieuwe, complete functies. Voorbeelden zijn inbouwklare modulaire subsystemen en informatievoorziening in industriële processen. Het accent ligt daarbij op mechatronica.

www.festo.com