Ministerie van Volkshuisvesting, Ruimtelijke Ordening en Milieubeheer

Minister Vogelaar benoemt adviescommissie Preventiebudget

06-11-2008

Minister Vogelaar voor Wonen, Wijken en Integratie heeft de adviescommissie Preventiebudget benoemd. De commissie gaat de minister adviseren over de verbeterplannen die gemeenten indienen voor wijken die dreigen af te glijden naar het niveau van de 40 aandachtswijken. Doekle Terpstra, voorzitter van de HBO-raad, wordt voorzitter van de commissie. Verder nemen zitting: Mária van Veen, Sander van Bodegraven en Lex Pouw. Zij zijn voormalig bestuurder bij respectievelijk de Woonbond, de gemeente Arnhem en corporatie Ymere.

Met het preventiebudget wil het kabinet voorkomen dat er naast de 40 aandachtswijken nieuwe wijken ontstaan waar de leefbaarheid onder de maat is. Voor deze zogeheten 40+ wijken komt het preventiebudget in twee tranches van 30 miljoen euro beschikbaar. De eerste tranche wordt nog dit jaar opengesteld voor de 31 grote gemeenten (G31) met voorrang voor steden die geen aandachtswijk hebben. De andere helft volgt eind volgend jaar en is bestemd voor gemeenten buiten de G31.

Gemeenten die projectsteun voor een wijk willen, moeten wel aan een aantal voorwaarden voldoen. Het plan moet in overleg met andere lokale partijen zijn opgesteld. Bovendien moeten die ook financieel bijdragen. Omdat het preventiebudget 40+ gelimiteerd is, adviseert de nieuwe commissie de minister over de kans dat de ingediende voorstellen werkelijk zoden aan dijk gaan zetten. De minister neemt vervolgens een definitief besluit over de toewijzing van een preventiebudget.