Invoering WMO


Informatiebijeenkomsten pakketmaatregelen AWBZ

Op 30 oktober jl. heeft de Tweede Kamer met Staatssecretaris Bussemaker gesproken over het beleid rond de AWBZ, inclusief de daaruit voortvloeiende pakketmaatregelen. Bij deze bespreking is een gewenningsperiode voorgesteld voor iedereen die in 2009 begeleiding verliest. Hierbij is voor de mensen die hun begeleiding vroeg in het jaar verliezen extra tijd voor gewenning krijgen. Dit leidt tot het volgende model:

* Cliënten bij wie de indicatie afloopt voor 1 juli 2009, en die na afloop van de indicatie hun recht op begeleiding verliezen, krijgen een gewenningsperiode van 6 maanden.
* Cliënten bij wie de indicatie afloopt tussen 1 juli en 30 september, en die na afloop van de indicatie hun recht op begeleiding verliezen, krijgen een gewenningsperiode van drie maanden.

* Cliënten bij wie de indicatie afloopt tussen 1 oktober en 31 december, en die na afloop van de indicatie hun recht op begeleiding verliezen, krijgen een gewenningsperiode van maximaal drie maanden, namelijk vanaf het moment dat hun oude indicatiebesluit vervalt tot uiterlijk 1 januari 2010.

Deze gewenningsperiode stopt op 1 januari 2010. Zo kunnen cliënten en gemeenten zich voorbereiden. VWSrekent erop dat de Tweede Kamer deze voorstellen zal goedkeuren. Dit betekent dat het beleid op 1 januari 2009 ingaat. Meer informatie over de gewenningsperiode kunt u nalezen in de brief toezeggingen algemeen overleg pakketmaatregelen AWBZ (pdf) die op 4 november 2008 aan de Tweede Kamer is verstuurd.

Aangezien deze maatregelen ook consequenties hebben voor de gemeenten, hecht de Staatssecretaris eraan om de gemeenten zo goed mogelijk te informeren. Binnenkort zullen de wethouders met zorg in hun portefeuille een brief van VWSontvangen waarin zo zij geïnformeerd worden over de pakketmaatregel AWBZ en wat deze betekent voor gemeenten.

Daarnaast hecht Staatssecretaris Bussemaker eraan om zelf de wethouders te informeren. Daarom organiseert het ministerie van VWS drie informatiebijeenkomsten voor wethouders en hun betrokken Wmo-ambtenaren.

Deze bijeenkomsten zijn gepland op:

* 17 november: gemeentehuis Amsterdam, 9.00 - 12.30
* 17 november: gemeentehuis Dordrecht, 14.30 - 18.00
* 24 november: gemeentehuis Apeldoorn, 9.00 - 12.30

U kunt zich (laten) opgeven via: http://www.formdesk.nl/aef/vws

Tevens kunnen via deze webpagina de belangrijkste vragen die u als gemeente heeft, worden toegezonden naar VWS. Deze zullen zo veel mogelijk tijdens de informatiebijeenkomsten worden beantwoord.