KNHS


KNHS ondertekent Landschapsakkoord
3 november 2008

De voorzitter van de Koninklijke Nederlandse Hippische Sportfederatie Martien van den Heuvel, heeft samen met 30 andere organisaties op 27 september het Landschapsakkoord 2008 ondertekend. De ministers van LNV, Gerda Verburg, en VROM, Jacqueline Cramer, tekenden als eerste tijdens de Landschapstop in Apeldoorn. De KNHS ziet met de ondertekening van het Landschapsakkoord 2008 vooral een kans om een mooi, toegankelijk en betaalbaar landschap te realiseren waarin het paard en de paardensport een gewaardeerde plek innemen.

Het Landschapsakkoord 2008-2011 verbindt overheden, maatschappelijke organisaties en bedrijven om zich gezamenlijk actief in te zetten voor een krachtige impuls in de kwaliteit van het landschap. De impuls richt zich onder meer op het vergroten van de aantrekkelijkheid van het landschap en de recreatieve toegankelijkheid. Daarbij moeten eigenaars en beheerders van het landelijk gebied in staat gesteld worden om de extra landschapszorg duurzaam voor hun rekening te nemen. De ondertekenaars zullen zich inzetten om gezamenlijk de voorwaarden te scheppen. Voorwaarden die gaan over publieke bewustwording en kennisuitwisseling, kwaliteitszorg, verbreding van de financiering en een adequate organisatie van uitvoering en beheer. De KNHS onderschrijft de noodzaak om deze themas aan te pakken en zal vanuit de specifieke kennis over de paardensport haar bijdrage leveren.

De KNHS vindt de kwaliteit van landschap voor en door paarden uitermate belangrijk. Het project Paard en Landschap heeft laten zien dat paarden in het landelijk gebied een bijzondere bijdrage kunnen leveren aan een aantrekkelijk en gevarieerd landschap. Het project heeft veel kennis en ervaring opgeleverd die de KNHS uitdraagt naar alle paardensporters. Het boek Paard en Landschap dat de KNHS inmiddels uitgegeven heeft is daar een mooi voorbeeld van.

Een toegankelijk en betaalbaar landschap bepaalt mede de kwaliteit van het landschap. De paardensport is een snel groeiende buitensport met 17 miljoen buitenritten per jaar. In heel Nederland zet de KNHS haar kennis gebiedsgericht in om de paardensport een volwaardige en gewaardeerde plek te geven in het landschap. De KNHS regioconsulenten en het recent herziene KNHS handboek Ruiter- en Menpaden spelen daar een belangrijke rol in.

De KNHS heeft regelmatig contact met terreineigenaren, overheden, beleidsmakers en andere betrokkenen om de belangen van het paard en de paardensport onder aandacht te brengen. De workshop Buitenrijden die de KNHS dit najaar heeft gehouden is daar een voorbeeld van naast vele individuele contacten tussen KNHS-consulenten en bijv. gemeenten. Verpaarding van het landschap is een ontwikkeling om trots op te zijn.