Technische Universiteit Delft

Bacteriën als manusjes van alles
door M&C

HOVO cursus - Van recycling in de natuur tot BIO-fabriek voor de industrie

06 november 2008 - 04 december 2008 | 13:30 uur - 15:45 uur plaats: faculteit Techniek, Bestuur en Management, Jaffalaan 5, Delft

Wist u dat iedere gram grond onder uw voeten meer dan een miljoen micro-organismen bevat? Dat micro-organismen, zoals bacteriën en schimmels, veruit de grootse bio-"massa" op aarde vertegenwoordigen en dat hun rol in de natuur die is van recycleploeg? Is het u bekend dat uw darmflora minstens honderd biljoen bacteriën bevat en dat die daar ook nog zeer nuttig zijn. Wist U dat een veelvoud van deze microscopisch kleine organismen wordt ingezet in de afvalwaterzuivering en dat immense aantallen kunnen worden benut voor het maken van biogas (methaan)?

Raad u eens hoeveel gisten een biergistingstank bevolken en hoeveel duizenden kubieke meters van dat soort gisten nodig zijn om bio-alcohol voor autobrandstof te maken. Is het u bekend dat yoghurt, zuurkool en salamiworst hun bijzondere smaak en houdbaarheid aan melkzuurbacteriën te danken hebben. Weet u dat de overgrote meerderheid van de micro-organismen volstrekt onschuldig zijn en beslist geen ziekteverwekkers?

Als u dit soort vragen wil kunnen beantwoorden en meer wil weten over de microbiologische en (bio)chemische achtergronden van het micro-organismen dan is deze HOVO cursus een geschikte keuze. Uw middelbare schoolkennis van de scheikunde moet u meebrengen, want micro-organismen zijn, zonder uitzondering, wonderbaarlijke (bio)chemische fabriekjes. Het leren begrijpen en creatief toepassen van microorganismen is niet alleen fascinerend, maar ook een sleutel naar een duurzame toekomst. Hun ongekende mogelijkheden voor het recyclen en het maken van grondstoffen voor materialen en biobrandstoffen, openen de weg naar de `biogebaseerde economie', met plantaardig afval als grondstof in plaats van aardolie.

In de komende tien tot twintig jaar kunnen we een echte technologische doorbraak maken naar de `bio-gebaseerde maatschappij. Daarin spelen nieuwe biologische manieren om voedsel, medicijnen, brandstoffen, materialen en andere complexe stoffen te produceren en te recyclen een bepalende rol. We zijn dan met andere woorden de overstap aan het maken van de chemische fabriek naar de `biofabriek'. Voorbeelden uit het onderzoek en de praktijk van de docent en zijn Delftse omgeving zullen de stof aanschouwelijk maken. De slimme inzet van micro-organismen, zoals bacteriën en gist, is hierbij cruciaal.

Op vele terreinen zijn hiermee de laatste jaren concrete microbiologische successen geboekt, bijvoorbeeld in de biologische afvalwaterzuivering. Zo werd de Anammoxtechnologie ontwikkeld aan de TU Delft. Hierbij wordt ammonium samen met nitriet, door een speciale tot voor kort onbekende bacteriesoort, omgezet in stikstofgas. In 2002 werd in Rotterdam de eerste Anammox-reactor op industriële schaal geopend. Deze verwijdert een groot deel van het stikstof uit het afvalwater van de stad. De operationele kosten bedragen in Rotterdam slechts tien procent van een conventionele reactor en het energieverbruik is er aanzienlijk lager. Een ander belangrijk onderzoeksgebied aan de TU Delft is bakkersgist. Dit micro-organisme kan voor diverse doeleinden gebruikt worden, bijvoorbeeld voor de productie van bio-ethanol, een milieuvriendelijk alternatief voor benzine dat in opmars is. Wetenschappers van de TU Delft zijn er, door gist genetisch te modificeren, recent in geslaagd om de productie van bio-ethanol uit suiker door gist veel efficiënter te laten plaatsvinden.

Data
6-13-20-27 november, 4 december 2008

Tijd
Donderdag van 13.30 - 15.45 uur

Locatie
TU Delft, faculteit Techniek, Bestuur en Management Jaffalaan 5, 2628 BX Delft

Kosten
EUR 150 (vrij van BTW), 10% korting voor TU Delft alumnipashouders en medewerkers

Werkvorm: Hoorcolleges, Studiebelasting: 5 colleges van 2 uur

Docent
Prof.dr. J.G. Kuenen hoogleraar bij de Sectie Environmental Biotechnology van de faculteit Technische Natuurwetenschappen.

Meer informatie? www.delft-toptech.nl/hovo