Gemeente Lelystad

Kunstschapen op de dijk in Lelystad

Op de dijk langs de Houtribweg in Lelystad zijn vier kunstschapen geplaatst. De plastic grazers moeten met hun plek bijdragen aan de herkenbaarheid van de dijk en iets bijzonders toevoegen aan de stad.

Proef

De schapen zijn een idee van stedenbouwkundige Dick Koster van de gemeente Lelystad. Wethouder Jop Fackeldey plaatste samen met Dick Koster en wijkmanager Karin Blekkingh 5 november de schapen in het gras. De vier schapen staan er op proef. Als de proef slaagt kunnen in de toekomst wellicht meer schapen de dijk bevolken.

Nuttige beesten

Op een dijk horen schapen, zo dacht Dick Koster. Tenminste, zo was het vroeger. Schapen waren nuttig door hun "vier gouden pootjes en gouden bekkie"; met hun pootjes trappen ze de grond vast en met hun bek voorkomen ze dat er struiken en bomen op de dijk groeien die met hun wortels de dijk kunnen beschadigen. Heel soms kom je de dijkschapen nog wel eens tegen, zoals op dijk langs de A6 richting Emmeloord.

Echte schapen in Lelystad: niet haalbaar

Om het landschap aan te kleden, zijn schapen op de Lelystadse dijk langs de Houtribweg een aantrekkelijk idee. Het is echter niet haalbaar om hier echte schapen te laten grazen. Denk maar aan het beheer van de schapen en het afbakenen van het gebied of geluidsoverlast en stank. Daarom is bij de gemeente Lelystad het idee ontstaan om kunstschapen langs de dijk bij de Houtribweg te plaatsen.

In eerste instantie worden er vier natuurgetrouwe kunstschapen (drie witte schapen en het zwarte schaap) van hard plastic als proef geplaatst. Zo kan worden bekeken of ze bestand zijn tegen alle weersinvloeden. En wellicht; als er één schaap op de dijk loopt, volgen er meer.

Ideeën?

De gemeente Lelystad hoopt met dit initiatief een bijdrage te leveren aan de herkenbaarheid van de dijk langs de Houtribweg en iets bijzonders toe te voegen aan de mooie stad. Misschien brengt het inwoners ook op het idee om iets leuks te bedenken voor Lelystad?
---