Persservice Unicef

Toename van geweld in Oost-Congo, Unicef zegt 12 miljoen nodig te hebben.

Unicef schat het aantal extra vluchtelingen als gevolg van de hevige gevechten in het oosten van Congo op 100.000 de afgelopen week. De helft daarvan zijn kinderen. Sinds eind augustus zijn er nu 250.000 vluchtelingen bijgekomen. De getroffen bevolking leeft onder kritieke omstandigheden. Er is dringend behoefte aan water, sanitaire voorzieningen en hygiëne, voedsel, onderdak en huishoudelijke benodigdheden en bescherming. Unicef zegt 12 miljoen dollar nodig te hebben om de eerste 3 maanden hulp te bieden.


1. Unicef voert de hulp op in het gebied om tegemoet te komen aan de tienduizenden nieuwe ontheemden.


2. Unicef houdt in Kibati nauw vinger aan de pols als het gaat om ondervoeding bij kinderen.

Ondervoeding is een van de belangrijkste doodoorzaken in DRC en een groot risico voor de ontheemde kinderen.


3. Unicef bereidt een grote mazelen vaccinatie campagne voor 13.000 kinderen in Kibati en nog eens 73000 in de overige provincies waar toegang tot is. De Mazelen is een extreem besmettelijke ziekte die zich gemakkelijk verspreid onder grote massa's mensen zoals die nu bij elkaar zijn. De ziekte zal bij veel kinderen tot de dood leiden.


4) Vorige week zijn 37 kinderen door de Mayi-Mayi geronseld vóór de opmars van de CNDP (rebellen van Nkunda) in Rutshuru. De Mayi Mayi rekruteerden deze kinderen, volgens eigen zeggen, om lokale gemeenschappen tegen de CNDP te beschermen. Rekrutering van kinderen is de laatste 2 maanden sinds het conflict escaleerde bij alle gewapende groepen duidelijk toegenomen; Unicef wijst alle groeperingen erop dat kinderen niet gerekruteerd en ingezet mogen worden in conflicten, en roept ze op alle meisjes en jongens onder de 18 in hun gelederen vrij te laten.


5) Unicef deelt noodhulp materialen uit; 11.300 plastic zeiltjes, 24.000 emmers, 18.000 dekens. Daarnaast verwahcht de VN kinderrechtenorganisatie eind deze week 1.000.000 water zuivering. Plastic zeilen als nood behuizing en dekens zijn essentieel om kinderen te beschermen tegen luchtweginfecties, doodsoorzaak nummer 2 in de DRC, water zuiveringstabletten zijn nodig voor schoon drinkwater om besmettelijke epidemische ziekten als cholera en diarree te voorkomen, emmers voor watertransport voorkomen besmetting via andere containers.


*********




Unicef