MOVISIE start grootschalig kennisoffensief met universiteiten

06/11/2008 13:00

MOVISIE

MOVISIE start grootschalig kennisoffensief met universiteiten

Wat werkt in de sociale professies?

Werkt het? is een vraag die steeds vaker wordt gesteld in de sociale sector. Werkt de methodiek voor het stoppen van het geweld achter de voordeur? Werkt de methodiek zodat mantelzorgers hun werk volhouden? Werkt de wervingsmethode van de vrijwilligersorganisatie die zijn bestand aan vrijwilligers ziet vergrijzen? Om deze vragen te beantwoorden is MOVISIE het project Effectieve interventies gestart. Vandaag wordt het project officieel gestart met de lancering van de website www.movisie.nl/effectieveinterventies. Als onderdeel van dit project zijn acht gerenommeerde onderzoekers van vijf universiteiten uitgenodigd om door middel van kwalitatief onderzoek een bijdrage te leveren.

Effectieve interventies

De ambitie van MOVISIE is om in vijf jaar een gedegen kennisfundament in de sociale sector neer te leggen. Welke methoden worden er gebruikt en welk bewijs is er vanuit de wetenschap en de praktijk te vinden voor de effectiviteit? De eerste resultaten zijn vanaf vandaag te vinden op de website www.movisie.nl/effectieveinterventies. De websitebezoeker kan de komende jaren de groei van dit kennisdomein met behulp van deze website op de voet volgen. De databank Effectieve interventies maakt hiervan een belangrijk onderdeel uit. Nederland kent een beperkte traditie van wetenschappelijk onderzoek naar de effectiviteit van methoden in de sociale sector. Op dit moment worden in het project Effectieve interventies door medewerkers van MOVISIE op twaalf thema's verkenningen uitgevoerd in de nationale en internationale literatuur, om datgene dat bekend is over effectieve interventies in de sociale sector boven tafel te krijgen. De praktijk denkt volop mee in de begeleidende expertmeetings.

Onderzoek van zes universiteiten

Binnen Effectieve interventies wordt veel aandacht besteed aan kwalitatief onderzoek voor het verzamelen van bewijs over de effectiviteit van interventies. Hiertoe voeren acht gerenommeerde onderzoekers studies uit die wortelen in de alledaagse praktijk van het werk in de 'frontlinie' van de sociale sector. Gesprekken met hulpverleners en cliënten en observaties van de dagelijkse werkpraktijk kunnen inzicht bieden in wat effect heeft en wat niet. Zo kan ook kwalitatief onderzoek dienen als passend bewijs voor effectiviteit in de sociale sector.

De onderzoeken zijn bedoeld om de sleutelfactoren en werkzame elementen in beeld te brengen, die bepalend zijn voor effectief professioneel optreden. Het betreft onderzoek naar cruciale thema's van de Wmo: vrijwilligerswerk, mantelzorg, actief burgerschap in wijken, maatschappelijke participatie van mensen met een beperking en sociale activering van mensen die op grote afstand van de arbeidsmarkt staan. De Universiteit van Amsterdam (UvA) voert onder leiding van hoogleraar Evelien Tonkens twee onderzoeken uit naar hoe geïsoleerde allochtone mantelzorgers het beste ondersteund kunnen worden, en naar mensen met een beperking die te midden van 'gewone mensen' in een 'gewone' woonwijk wonen. De Universiteit Utrecht gaat onder leiding van hoogleraar Trudie Knijn twee onderzoeken uitvoeren naar de mantelzorger die de beschikking heeft over een persoonsgebonden budget (PGB), en naar methoden van werving en begeleiding van vrijwilligers in de zorg. De Erasmus Universiteit Rotterdam (EUR) en het aan de TU Delft verbonden onderzoeksinstituut OTB gaan onderzoek verrichten naar actief burgerschap in buurten. Bij het laatste onderzoek zijn Marco van der Land en hoogleraar Talja Potters-Blokland nauw betrokken. Bij Het Landelijk Expertisecentrum Sociale Interventie (LESI) van de Universiteit Utrecht gaat Kees Penninx de vrijwillige inzet van ouderen nader onder de loep nemen. Het onderzoek van het Centre for Governance Studies vanuit de Universiteit Leiden is gericht op maatschappelijke activeringscentra (MAC's) en wordt geleid door Henk Wagenaar. De kennisoogst van deze onderzoeken zal benut worden bij het helpen verbeteren van het methodisch handelen van sociale professionals.

Beter in meedoen

Effectieve interventies is onderdeel van het VWS-programma Beter in Meedoen. Beter in meedoen richt zich op de vernieuwing en kwaliteitsverbetering van de Wet maatschappelijke ondersteuning (Wmo). Het ondersteunt uitvoerende instellingen, gemeenten, professionals, burgers en cliënten. Binnen dit kader voert MOVISIE ook de projecten Kwaliteit verankerd en Vernieuwend welzijn uit. Voor meer informatie over Beter in Meedoen: www.invoeringwmo.nl.





http://www.movisie.nl/effectieveinterventies