FNV

6-11-2008

Arbeidsparticipatie moet beter

De FNV pleit bij de Tweede Kamer voor een aantal verbeteringen in de wetsvoorstellen "Horizonbepaling participatieplaatsen" en "Stimulering Arbeidsparticipatie" (STAP). Hoewel de FNV op hoofdlijnen positief is over de wetsvoorstellen, zijn sancties nog onduidelijk en zou de doorstroming naar regulier werk veelal sneller kunnen.

Loonkostensubsidie In een brief aan de vaste Kamercommissie voor Sociale Zaken en Werkgelegenheid schrijft de vakcentrale het positief te vinden dat de loonkostensubsidie de drempel voor werkgevers verlaagt om uitkeringsgerechtigden in dienst te nemen. Wel moet de loonkostensubsidie een brug vormen naar regulier werk (minimaal 6 maanden). De wetgeving is nog onduidelijk welke sanctie er wordt gehanteerd als de werkgever de uitkeringsgerechtigde na het verlopen van de termijn voor subsidie niet in dienst neemt.

Participatieplaatsen De FNV noemt het STAP-voorstel voor participatieplaatsen een stevige verbetering, maar er is veel meer ruimte voor scholing, een werkbonus en toezicht op mogelijke verlenging. "De FNV vindt echter dat ernaar gestreefd moet worden om zo snel mogelijk via de participatieplaats (voorschakeltraject) door te stromen naar regulier werk. Dit is in het belang van de werknemer. De FNV vindt de voorgestelde twee jaar te lang en in veel gevallen ook niet noodzakelijk voor doorstroming naar regulier werk (de plaatsing moet maatwerk zijn)."

De FNV wil voorkomen dat werkgevers deze mensen uit kostenoverweging te lang middels de participatieplaats laten werken. Er moet in de wetgeving dan ook een strengere beoordeling worden opgenomen rond de duur en mogelijke verlenging van de participatieplaats.

Participatieplaatsen zjin nog geen participatiebanen De FNV wijst erop dat de voorstellen zich richten op mensen met een beperkte afstand tot de arbeidsmarkt. "Er worden nog geen perspectieven geboden voor mensen die geen kans maken op een reguliere baan, maar die wel (gedeeltelijk) kunnen participeren. Voor deze groep moet op korte termijn werk worden gemaakt van de zogenoemde participatiebanen. Het gaat hier om plekken waarbij langdurig gewerkt wordt met behulp van de uitkering en waarbij er een gewoon arbeidscontract is met als ondergrens het minimumloon."

{icon_pdf.gif} FNV reactie wetsvoortel STAP {icon_pdf.gif} FNV-brief over wetsvoorstellen 'Horizonbepaling participatieplaatsen' en 'Stimulering Arbeidsparticipatie' (STAP)