Heemskerk voor sterkere rol MVO in code Tabaksblat

Staatssecretaris Heemskerk is voorstander van een sterkere rol van maatschappelijk verantwoord ondernemen (MVO) in de code Tabaksblat. Dat zei hij vandaag bij het in ontvangst nemen van het advies van de Commissie Burgmans over de relatie tussen MVO en corporate governance.

Heemskerk stelde de Commissie onder leiding van Dhr. A. Burgmans (oud ceo Unilever) in mei dit jaar in om onderzoek te doen naar de relatie tussen MVO en corporate governance. In zijn advies komt de Commissie tot de conclusie dat integratie van MVO in de bedrijfsvoering zorgt voor een betere binding met klanten, investeerders en werknemers. Ook draagt het bij aan de reputatie en de waarde van de onderneming. De commissie beveelt daarom aan:
1. dat elk bedrijf beleid voor MVO heeft;

2. dat men hierover jaarlijks verslag doet, zodat er concrete aanknopingspunten zijn voor een dialoog met aandeelhouders én overige belanghebbenden bij het bedrijf;
3. dat concrete bepalingen hierover in de code Tabaksblat worden opgenomen.

De dialoog over MVO tussen de verschillende stakeholders moet volgens de Commissie beter. Opname van een aantal extra bepalingen in de code Tabaksblat komt hier volgens de Commissie aan tegemoet. Ook voor niet beursgenoteerde bedrijven en instellingen kan de code als leidraad dienen. Verder is de commissie van mening dat met name ook 'private equity' bedrijven gelet op alle ontwikkelingen MVO-beleid dienen vast te stellen.

Er zijn voldoende instrumenten om MVO-beleid binnen bedrijven vorm te geven. De Commissie wijst hierbij onder andere op de door Nederland ondertekende MVO-verdragen en richtlijnen en de richtlijnen van de Raad voor de Jaarverslaggeving. Separate wetgeving of codificering van MVO, buiten de code Tabaksblat, is volgens de Commissie dan ook geen optie. 'Het biedt bedrijven ruimte en een stimulans om in te spelen op maatschappelijke vraagstukken van vandaag en morgen zonder dat er van vrijblijvendheid sprake is', aldus de Commissie. De commissie gaat er vanuit dat, wanneer de aanbevelingen worden overgenomen, het Nederlandse bedrijfsleven de internationale positie op MVO gebied verder kan uitbouwen.

Heemskerk onderschrijft het advies van Burgmans cs. en heeft de 'Monitoring Commissie Corporate Governance Code' (Commissie Frijns) gevraagd om deze te betrekken bij de actualisering van de Code Tabaksblat. Daarnaast gaat Heemskerk alle 'best practices' die de commissie heeft verzameld steviger verankeren in het bedrijfsleven.

Het advies van de Commissie Burgmans is te downloaden op www.ez.nl .

Noot voor redacties (