VVN-Fietsverlichtingsactie redt levens

06/11/2008 13:39

Veilig Verkeer Nederland

Controle verlichting van ruim 50.000 fietsen in Brabant

In 35 Brabantse gemeenten worden tijdens de donkere dagen ruim 50.000 fietsen gecontroleerd op fietsverlichting, door ruim 200 vrijwilligers van Veilig Verkeer Nederland. De actie heeft groot effect, op de plaatsen waar de acties zijn geweest, zie je dat de fietsers al veel meer opvallen door juiste verlichting, en daarmee worden mensenlevens gered!

Val op!

'Fietsverlichting is niet alleen belangrijk om zelf goed te kunnen zien waar je fietst, maar vooral ook zodat anderen je goed kunnen zien', zegt Paul Gondrie, voorzitter van Veilig Verkeer Nederland, district Noord-Brabant. 'Je veilig voelen in het verkeer begint met je zichtbaar maken, val dus op! Elk jaar vallen er tientallen doden en honderden ziekenhuisgewonden doordat de fietser niet voldoende zichtbaar is. 'Als we nou allemaal ons licht aan doen, zou dat al veel onnodige slachtoffers schelen. Elk leven dat we redden is er één!'

Preventieve acties

'Opvallen begint bij fietsverlichting die werkt! En ook daar doet Veilig Verkeer Nederland wat aan.', aldus Paul Gondrie. De acties die Veilig Verkeer Nederland uitvoert zijn zeer divers, maar allemaal gericht op het vergroten van het aantal verlichte fietsen. Zo controleren zij op scholen voor Basis- en Voortgezet onderwijs, geven fietsverlichtingslessen, repareren fietsverlichting en promoten de Val op!-gedachte in winkel en uitgaanscentra, op weekmarkten en in fietsenstallingen.

Ook is er volop postermateriaal vanuit het ministerie van Verkeer en Waterstaat en zijn er lespakketten ter beschikking gesteld voor scholen. Tijdens de donkere periode zal bovendien de politie intensief controleren op het juiste gebruik van fietsverlichting. Tijdens deze hele periode zal meteen verbaliserend worden opgetreden. Geen voor en/of achterlicht kost je 20 euro. Geen reflectie op de achterkant van je fiets, of op je trappers of wielen kost je eveneens 20 euro.

Samenwerken

De kracht van de Val op!-actie heeft Veilig Verkeer Nederland te danken aan een goede samenwerking met diverse partners, zoals de Fietsersbond, Politie, scholen en fietsenmakers. Daarmee is de actie een goede mix van handhaving, communicatie en educatie. Bovendien hebben alle Brabantse gemeenten, in regioverband, financieel bijgedragen aan de totstandkoming van het project. Maar vooral de samenwerking tussen de vrijwilligers van de lokale afdelingen van Veilig Verkeer Nederland maken de preventieve fietsverlichtingsactie tot een actie van groot formaat.

Actie in Helmond

Eén van de Brabantse preventieve acties vindt op vrijdagavond 7 november plaats in Helmond. Helmond zal als het ware in de spotlights staan, want de VVN-afdeling haalt alles uit de kast om de stad en haar inwoners op te laten vallen. Onder andere zullen zij, in samenwerking met de lokale fietsenmakers, kapotte fietsverlichting repareren tegen alleen de materiaalkosten. Iedereen is welkom om de fietsverlichting te laten repareren of om gewoon een kijkje te komen nemen. En als je met je verlichte fiets langskomt, krijg je zelfs een presentje van Veilig Verkeer Nederland.





http://www.veiligverkeernederland.nl