Gemeente Waterland

06 november 2008

Start werkzaamheden bestemmingsplannen Galgeriet en bedrijfserf Katwoude

Bestemmingsplan Galgeriet

Het plangebied is gelegen tegen de historische kern van Monnickendam aan, ten zuiden van het havengebied van Monnickendam. Het Galgeriet vormt op dit moment een bedrijventerrein van circa drie hectare dat zal worden herontwikkeld met o.a. woningbouw, winkels en kleine bedrijven. Deze ontwikkeling past niet binnen de huidige bestemmingsplannen Galgeriet 1972, Gouwzee 1990 en Markgouw 1982. Deze bestemmingsplannen zullen voor dit gebied daarom moeten worden gewijzigd om genoemde ontwikkeling van het gebied planologisch mogelijk te maken. De gemeenteraad heeft inmiddels op 27 maart 2008 het masterplan/structuurplan Het Galgeriet vastgesteld. Dit structuurplan vormt de basis van het toekomstige bestemmingsplan.

Bestemmingsplan bedrijfserf Katwoude

Het plangebied nabij de Hoogedijk 2 te Katwoude is aangewezen als uitplaatsingslocatie voor de vanuit het Galgeriet uit te plaatsen bedrijven. Hier wil de gemeente een bedrijfserf realiseren van circa twee hectare. Omdat deze ontwikkeling niet overeenkomt met het huidige bestemmingsplan Landelijk Gebied, zal ook dit plan moeten worden gewijzigd om een en ander planologisch mogelijk te maken. De gemeenteraad heeft inmiddels op 21 augustus 2008 het bedrijvenplan Monnickendam als Nota van uitgangspunten vastgesteld.

Om een nieuw bestemmingsplan op te kunnen stellen, is het van groot belang inzicht te krijgen in het bewuste gebied. Veel van de gegevens over deze locatie zijn al bekend bij de gemeente, maar kunnen onvolledig zijn of gedateerd. Daarom onderzoekt de gemeente momenteel beide locaties in het kader van genoemde procedures. In dit verlengde zullen de locaties door verschillende onderzoekbureaus worden bezocht, waarbij het soms nodig kan zijn deze percelen te betreden. De desbetreffende medewerkers van deze bureaus zullen zich altijd als zodanig melden en toestemming vragen hun werkzaamheden uit te voeren.

Nadat de werkzaamheden zijn afgerond, zal begin 2009 de mogelijkheid van inspraak over de voorontwerpbestemmingsplannen worden geboden. Hierover zult u worden geïnformeerd via `Ons Streekblad' en deze website.

---