Gemeente Waterland

06 november 2008

Gemeente en woningcorporaties werken hard aan het maken van prestatieafspraken

De gemeente Waterland en de vier in de gemeente actieve woningbouwcorporaties zijn bezig met het maken van wederzijdse afspraken. Die afspraken c.q. prestaties gaan onder meer over het aanbod van huurwoningen voor huishoudens met lage inkomens, en de ontwikkeling van de woningvoorraad, wonen, zorg en leefbaarheid. Een onderdeel ervan, de invulling van de lokale beleidsruimte is reeds vastgesteld om te kunnen voldoen aan artikel 12 lid 5 van het Convenant Woonruimteverdeling van de Stadsregio te Amsterdam, dat op 1 september 2008 in werking is gegaan.

Op grond van artikel 12 lid 1 van het Convenant Woonruimteverdeling van de Stadsregio te Amsterdam, heeft de gemeente Waterland 70% lokale beleidsvrijheid bij de toewijzing van sociale huurwoningen in het bezit bij corporaties. Totdat de prestatieafspraken met de woningcorporaties zijn ondertekend en vastgesteld, is het volgende ten aanzien van de invulling van de lokale beleidsruimte is afgesproken dat 70% van de vrijkomende woningen worden gelabeld voor ingezetenen en mensen met een economische of maatschappelijke binding aan de gemeente. Dit betekent dat deze groep voorrang geniet bij de toewijzing van een sociale huurwoning in het bezit van corporaties binnen de gemeente Waterland.

Wijzigingen van de lokale beleidsruimte ten aanzien van de labeling wordt echter niet uitgesloten. Zodra de prestatieafspraken zijn vastgesteld, zullen ze worden gepubliceerd in Ons Streekblad en op deze website.

---