Ondernemers merken de gevolgen van de kredietcrisis

06/11/2008 14:13

Nyenrode Business Universiteit

FD-Nyenrode monitor oktober 2008

Ondernemers merken de gevolgen van de kredietcrisis

Breukelen, 6 november 2008 - Bijna 60 % van de ondernemers merkt de gevolgen van de kredietcrisis in het bedrijf. Bij leidinggevenden in loondienst is dat zelfs 67%. Een minderheid zegt er nog helemaal geen last van te hebben. Ook denkt 44% van de ondernemers en 36% van de leidinggevenden dat de ergste economische crisis nog moet komen. Slechts de helft van de Nederlandse ondernemers en managers heeft vertrouwen in het optreden van de Nederlandse banken.

Dat blijkt uit de FD-Nyenrode Monitor van oktober 2008. In samenwerking met Het Financieele Dagblad laat Nyenrode Business Universiteit ieder kwartaal onderzoek doen onder Nederlandse bedrijven en leidinggevenden. Deze keer had de Monitor de kredietcrisis tot onderwerp. Voor dit onderzoek, dat werd uitgevoerd door onderzoeksbureau MWM2, is gebruik gemaakt van 526 respondenten uit het bedrijfsleven.

Ondanks de kredietcrisis, is er ook vertrouwen bij de ondernemers en managers: De meeste respondenten verwachten dat de crisis tijdelijk zal zijn. Het kapitalisme heeft altijd zijn ups en downs gekend. Dat er nu een kredietcrisis is, betekent niet het failliet van het kapitalistische systeem, zo zegt bijna 70% van de ondervraagden. Bovendien denken de meesten van hen dat hun bedrijf sterk genoeg is om redelijk ongeschonden uit de crisis te voorschijn te komen. Zo verwachten ze bijvoorbeeld niet dat ze medewerkers zullen moeten ontslaan. 62% van de ondervraagde ondernemers is er zeker van dat ze zijzelf geen mensen hoeven te ontslaan.

Toch merkt de meerderheid van de respondenten dat de kredietcrisis het eigen bedrijf op dit moment enigszins of in grote mate beïnvloedt. En ze houden rekening met de negatieve gevolgen van de crisis.

Zo zal het voor bedrijven moeilijker worden om geld te lenen, verwacht een groot deel van de ondernemers en managers. De rente op leningen zal (zeker) stijgen, verwacht 54% van de ondernemers en 58% van de managers. De winstgevendheid van het bedrijf zal naar verwachting sterk dalen, denkt 24% van de ondernemers en 23% van de leidinggevenden.

Een kwart van de ondernemers en een derde van de ondervraagde leidinggevenden is van mening dat Nederland door de kredietcrisis in een recessie zal belanden. Vertrouwen in de overheid is er wel: de meerderheid van de ondervraagden is positief gestemd over hoe de Nederlandse overheid de crisis tot nu te heeft aangepakt.





http://www.nyenrode.nl


Noot voor de redactie: