Bijstand veel eenvoudiger

Een bijstandsuitkering kan straks veel gemakkelijker worden geregeld. Dat maakt staatssecretaris Bijleveld van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties vandaag bekend in het kader van een bijeenkomst in Amsterdam voor gemeenten die voorop lopen met betere dienstverlening met minder regels.

Gemeenten kunnen in de bestaande situatie maatregelen nemen die de aanvraag en verantwoording van de bijstand vereenvoudigen. Door maximaal hergebruik van gegevens, het anders inrichten van processen en het omzetten van de maandverklaring (ROFje) naar controle op basis van risicoprofielen. Dat kan burgers veel geld, tijd en ergernis besparen. Ook het verminderen van bewijslast en het verkorten van procedures draagt sterk bij aan administratieve lastenvermindering op het gebied van de bijstand. Door bijvoorbeeld verantwoording achteraf te vragen in plaats van vooraf, hoeven mensen die een uitkering aanvragen daar niet wekenlang op te wachten. Zij krijgen meteen hun geld.

De staatssecretaris stelt op basis van onderzoek dat als alle gemeenten de maandverklaring afschaffen, dit iedere uitkeringsgerechtigden 24 uur en 15 euro bespaart. Ook gemeenten besparen tijd en geld. Goede voorbeelden die de bijstand vereenvoudigen zijn verzameld in de handreiking 'Vereenvoudigde aanvraag en verantwoording inkomensondersteuning' die gemeenten moet helpen om goede voorbeelden snel over te nemen. De vereenvoudiging van de bijstand past in de aanpak van het Kabinet om de belangrijkste knelpunten aan te pakken op het gebied van regeldruk en de dienstverlening van de overheid.

Om gemeenten verder te helpen om te komen tot merkbare resultaten op het gebied van dienstverlening en vermindering van regeldruk reikt de staatssecretaris ook andere instrumenten aan.. Zo wordt gewerkt aan het begrijpelijk maken van alle overheidsformulieren. Het verkeerd invullen van formulieren kan met 50% worden teruggedrongen. Om gemeenten ook hierbij te ondersteunen, heeft de staatssecretaris vandaag de formulierenwaaier.nl geopend. Daarnaast is het meldpunt interbestuurlijkelasten.nl geopend. Dit is een website waar gemeenten hun meldingen over administratieve lasten tussen overheden kunnen melden. Knelpunten worden vervolgens aangepakt.

Noot voor redacties (