Nederlandse Vakbond Varkenshouders


06-11-2008 NVV: Blijvend perspectief voor de varkenshouderij geboden NVV: Blijvend perspectief voor de varkenshouderij geboden Barneveld, 6 november 2008
Kenmerk: P5127
NVV: Blijvend perspectief voor de varkenshouderij geboden
Varkenshouders vinden dat provincies hun bestuurlijke verantwoording moeten nemen voor het landelijk gebied. Dit blijkt uit een brandbrief die afgelopen week door de Nederlandse Vakbond Varkenshouders (NVV) naar de reconstructieprovincies is gestuurd. Volgens de voorzitter van de NVV, Wyno Zwanenburg, wil de NVV met deze brandbrief bereiken dat het afschuiven van verantwoordelijkheden van Rijk aan provincies en gemeentes niet leidt tot een patstelling. Bovendien wil de NVV met de provincies werken aan oplossingen om het toekomstperspectief voor de varkenshouderij in Nederland te behouden. Aan de provincies wordt gevraagd om samen met de NVV te komen tot een Convenant varkenshouderij in het landelijk gebied.

In de visie van de NVV kan een varkenshouder die zijn bedrijf blijft ontwikkelen voordelen bieden voor een duurzame bedrijfsvoering, voor landschap en dierwelzijn.

Volgens Zwanenburg "vormt op lokaal niveau de vrees voor belasting van de directe leefomgeving een bron van onrust". De NVV is van mening dat het al dan niet toelaten van schaalvergroting op regionaal niveau moet plaatsvinden met een belangrijke rol voor de provincie. "Wij worden hierin gesteund door een advies van de Raad voor het Landelijk Gebied (RLG). De RLG adviseert de provincies voor de vestiging van bedrijven die hun schaal vergroten in het ruimtelijk beleid algemene regels te stellen voor de plannen van gemeentes en, indien nodig, een aanwijzing te geven".

In de ogen van de NVV-voorzitter "zijn we nu in een situatie aanbeland dat het vrijwel onmogelijk is geworden om bedrijfsontwikkeling op bestaande locaties te realiseren maar dat ook nieuwvestiging in andere gebieden steeds verder wordt beperkt. De ruimte in deze gebieden is over het algemeen zeer beperkt, meestal ontoegankelijk en het is ook in het kader van maatschappelijk verantwoord ondernemen en acceptatie beter de bestaande locaties beter te benutten".

De NVV stelt zich verder op het standpunt dat de provincies gebruik kunnen maken van hun bevoegdheden om voor een project van provinciaal belang zelf een projectbesluit te nemen, een bestemmingsplan vast te stellen en de uitvoering van het project te coördineren. Tenslotte kunnen de provincies gebruik maken van het instrument van de structuurvisie ter invulling van het provinciale beleid.

De voorzitter van de NVV pleit ervoor om in een convenant nadere afspraken te maken over de rol van de varkenshouderij in het landelijk gebied en het regisseurschap van provincies hierbij. Daarbij moet de omvang van de gebieden bespreekbaar zijn en meer gekeken worden naar landbouwontwikkelinglocaties (LOL) in plaats van landbouwontwikkelingsgebieden (LOG).Tevens dienen inpasbaarheid stallen en vestigingslocaties te worden bevorderd.

De Nederlandse Vakbond Varkenshouders (NVV) is een organisatie die de belangen behartigt voor haar veelal jonge, ondernemende leden in de varkenshouderij. Deze leden houden op hun bedrijven meer dan 55% van de in Nederland gehouden varkens.
Zwanenburg (06-51103390) of Jaco Geurts (06-48431978).