Groen!

Brussel, 6 november 2008

Begroting 2009 : Groen ! vraagt de regering klare taal te spreken

Streven naar een evenwicht of toch een tekort toelaten, wat zal het worden? Het lijkt wel een spelletje welles-nietes tussen de regeringspartijen, en dat terwijl de economische situatie van ons land er dag na dag op achteruit gaat. Groen ! vraagt de federale regering klare taal te spreken. Fundamentele discussies zoals een grondige hervorming van ons economisch bestel sneuvelen vandaag op de pijnbank die de regeringstafel geworden is. Terwijl Open VLD mordicus vasthoudt aan een begroting in evenwicht, heeft de staatssecretaris voor begroting Wathelet gisteren in de commissie aangegeven dat hij geen besparingen of extra belastingen wenste. Lees : dat hij genoegen neemt met een tekort in de begroting. De CD&V zweeg in alle talen.

Terwijl de CD&V bij monde van Hendrik Bogaert zich half september nog samen met de Open VLD met hand en tand verzette tegen een tekort op de begroting, houdt de premier nu al een slag om de arm. De premier communiceerde dat de begroting 2009 alleen `structureel in evenwicht' moet zijn. In de berekening van het structureel evenwicht zal geen rekening worden gehouden met de financiering van de banken, aldus de premier. De begroting bevat echter wel al de inkomsten uit de staatsgarantie voor de banken. "Met andere woorden, de uitgaven worden uitgesteld terwijl de inkomsten geboekt worden. De rode draad van deze regering wordt stilaan duidelijk: principes, beloftes en afspraken zijn er om overboord gegooid te worden," aldus Meyrem Almaci, Groen! fractieleidster.

De economische situatie is de laatste maanden dramatisch verslechterd. De toekomstige generaties worden opgeofferd door een regering die ten onder gaat aan interne strijd en een gebrek aan visie en een overkoepelend verhaal. Wat we nodige hebben is een ambitieus investeringsbeleid. De overheid moet op korte termijn investeren in de vergroening van de economie (isolatie van woningen en overheidsgebouwen, hernieuwbare energiebronnen, ecologische innovatie , enz.). Op langere termijn moet onze economie minder afhankelijk gemaakt worden van olie en de fixatie op blinde groei. Net zoals de UNEP, VN-secretaris Ban Ki Moon en de Amerikaanse financieel expert Thomas L. Friedman moet ook deze regering zich bezinnen over hoe ons land de sprong kan maken naar een economie die effectief zorgt voor echte welvaart voor alle mensen, het milieu en de volgende generaties.

Meyrem Almaci Fractieleider Groen !