Gemeente Zaanstad

06-11-2008
Handhaving en toezicht moeten leefbaarheid in Zaanstad verhogen

Het handhavingsbeleidsplan voor toezicht en handhaving in de openbare ruimte is uitgewerkt. Zaanstad maakt hiermee inzichtelijk hoe zij de leefbaarheid in de stad wil verhogen. Bijvoorbeeld door de aanpak van afvaldumpingen en het toezicht bij grote evenementen. Zaanstad wil hiermee overlast die bewoners ervaren aanpakken en de veiligheid in de woonomgeving verhogen.

De gemeente krijgt regelmatig meldingen en klachten binnen van bewoners die problemen ervaren in hun omgeving. De diversiteit in klachten is groot, van hondenpoep tot gevaarlijke geparkeerde auto's of geluidsoverlast. De klachten van bewoners worden bijgehouden, net als de overtredingen die handhavers bij surveillances tegen komen. Deze gegevens vormen de basis voor een risicoanalyse die de gemeente heeft uitgevoerd.

De risicoanalyse is voor handhaving een hulpmiddel om prioriteiten te bepalen. Verschillende overtredingen worden beoordeeld op het risico die zij in zich dragen en hoe vaak de overtreding voor komt. Enkele voorbeelden van situaties:

- Hondenpoep: over het algemeen veroorzaakt de poep geen gevaarlijke situaties, maar omdat mensen het vaak tegenkomen en er hinder van ondervinden, krijgt hondenpoep een hoge prioriteit.
- Olie verversen: het komt niet vaak voor dat bewoners zelf de olie van de auto verversen. Maar als ze het zelf doen en het gaat mis, dan is de olie wel vervuilend voor de omgeving. Deze overtredingen zijn daarom ingedeeld als middel prioriteit.

- Stoken van vuur: het is niet toegestaan om in de openbare ruimte vuur te stoken. Meestal komt dit alleen bij luilakvieringen voor en worden de vuren vooraf aangemeld. Doordat het weinig voorkomt en vaak alleen onder bepaalde voorwaarden wordt toegestaan zijn de risico's beperkt. Daarom heeft deze overtreding een lage prioriteit gekregen.

Overheidsorganisaties hebben vaak meer taken op het gebied van handhaving en toezicht, dan zij kunnen uitvoeren. Het is daarom nodig om duidelijke keuzes te maken over hoe beschikbare capaciteit wordt ingezet. De leefbaarheid en veiligheid in de stad kan verhoogd worden door vooral capaciteit in te zetten bij de aanpak van overtredingen die in de categorie `hoge prioriteit' vallen. Dit neemt echter niet weg dat de gemeente ook aandacht heeft voor overtredingen in de andere categorieën.

Voor meer informatie kunt u contact opnemen met afdeling Communicatie, Elly Klut, via telefoonnummer 075 - 655 2414 of e.klut@zaanstad.nl