Ingezonden persbericht


Time:12:49 (GMT+01:00)
Date:06 November 2008
Sender:OVAM

OVAM onderzoekt impact van Wereldoorlog I op bodemkwaliteit

Negentig jaar geleden kwam er op 11 november een einde aan de Eerste Wereldoorlog, de eerste 'industriële oorlog'. Tanks, vliegtuigen en massale artilleriebeschietingen werden voor het eerst op grote schaal ingezet en laten tot op vandaag hun sporen na in de bodem. De Openbare Vlaamse Afvalstoffenmaatschappij OVAM coördineert twee onderzoeken die de impact van Wereldoorlog I op de bodemkwaliteit in de Westhoek nagaan. Het VITO evalueert de risico's van niet ontplofte of achtergelaten chemische munitie. Vorsers van de Universiteit van Gent onderzoeken welk effect zware metalen van granaten en explosieven op onze bodem gehad hebben.

Veilige oplossingen voor lekkende chemische munitieNaar schatting 30% van de projectielen afgevuurd tijdens WO I kwam niet tot ontploffing. Als gevolg hiervan wordt vandaag nog altijd onontplofte munitie aangetroffen in de Westhoek. De Dienst voor Opruiming en Vernietiging van Oorlogstuigen (DOVO) haalt jaarlijks nog zo'n 250 ton niet-ontplofte munitie op. Ongeveer 5 % hiervan zijn chemische wapens, zoals mosterdgas of cyanides. Deze munitie wordt ontmanteld op het militair domein in Poelkapelle. De aangetroffen munitie vertoont echter steeds vaker sporen van lekkage. De projectielen kunnen beschadigd zijn door landbouwvoertuigen of zo sterk aangetast door corrosie dat ze bij de minste manipulatie lekken. Op vraag van de gouverneur van de provincie West-Vlaanderen laat de OVAM de risico's onderzoeken van deze lekkende projectielen. Een nieuwe procedure moet vervolgens aangeven hoe we voor dergelijke verontreinigingen oplossingen kunnen bieden in overeenstemming met de bepalingen van het Bodemdecreet. Wetenschappelijk onderzoek naar verspreiding van zware metalenGranaten bevatten ook zware metalen zoals koper en zink. Een gemiddeld projectiel bevatte zo'n 750 gram koper. Bij ontploffing barst de granaat uiteen in tientallen fragmenten. Door corrosie van deze fragmenten kunnen de zware metalen in de bodem terecht komen. Onderzoekers van de Universiteit van Gent bestuderen nu of de grootschalige beschietingen een impact gehad op de concentraties aan zware metalen in de bodem van de Westhoek. Eerste analyses aan de hand van gegevens van de OVAM databank van bodemonderzoeken wijzen op een lichte verhoging van de koperconcentraties in de bodem van de frontstreek, evenwel nog steeds veilig onder de richtwaarden. De Universiteit Gent wil deze bevindingen nu verder onderbouwen door middel van bijkomende staalnames. Op 300 locaties zal de toplaag van de bodem onderzocht worden op de aanwezigheid van zware metalen. De staalnames starten in november 2008 en lopen tot maart 2009.

Meer infoJan Verheyen - WoordvoerderP.R. - Persdienst OVAMStationsstraat 110 - 2800 MechelenTel.: 015 284 148 GSM.: 0479 890 746woordvoerder@ovam.be www.ovam.be

Personal Contacts:

Mr. Jan Verheyen
Phone:015 284 140
Email:woordvoerder@ovam.be
Mrs. Veerle De Ridder
Phone:015 284 148
Email:woordvoerder@ovam.be

URLs


* http://www.ovam.be