Gemeente Kerkrade

06.11.08: Indonesische delegatie toont grote interesse voor het Kerkraadse energiebeleid

De Indonesische delegatie in Kerkrade. Op de eerste rij onder andere de heer Pleumeekers, directeur SenterNovem (tweede van links). Daarnaast de heer Novian M. Thaib die direct ressorteert onder de President van Indonesië in zijn functie van Secretaris Generaal van de Nationale Energie Raad.Naast de heer Novian M. Thaib burgemeester Som en wethouder Krewinkel. Op 5 november ontving burgemeester Jos Som en Wethouder Ralf Krewinkel (Milieu) op Kasteel Erenstein een grote delegatie uit Indonesië. Deze bestond uit vertegenwoordigers van het ministerie van Energie, brancheorganisaties, bedrijven en universiteiten die onder leiding van de Nederlandse organisatie SenterNovem, een agentschap van het ministerie van Economische Zaken, belangstelling toonde voor het Kerkraadse energiebeleid.

Uitwisselingsprogramma
Het bezoek aan Kerkrade vond plaats in het kader van het jaarlijkse uitwisselingsprogramma tussen Nederland en Indonesië met als doel het ondersteunen van Indonesië bij het opbouwen van een moderne energievoorziening. Bijna de helft van Indonesië heeft nog geen beschikking over elektriciteit en het beleid is er op gericht om de opbouw van de energievoorziening zo duurzaam mogelijk te laten verlopen. Een onderdeel van de samenwerking is leren van succesvolle projecten in Nederland en deze kennis toe te passen in Indonesische projecten.
"De delegatie was zeer geïnteresseerd in de concrete projecten in Kerkrade zoals de gratis energieboxen voor lage inkomsten, de milieudenktank en de komende acties voor huiseigenaren en sportverenigingen. De vertegenwoordiger van de universiteit van Jakarta gaf aan dat zij gebruik willen maken van onze ervaringen om zelf concrete projecten op te zetten" aldus wethouder Krewinkel.

Kerkrade heeft in de afgelopen jaren diverse bijzondere projecten gerealiseerd zoals de unieke samenwerking met de woningbouwcorporaties, lessen over energiebesparing in het basisonderwijs, de bouw van windmolens en het energieboxenproject met behulp van werkzoekenden.