50 brandweervrijwilligers en 10 posten in en om Apeldoorn op het spel

06/11/2008 15:38

Vakvereniging Brandweer Vrijwilligers

De brandweerpost Oene in Gelderland kwam niet voor op onze lijst van met sluiting bedreigde kazernes (zie bijlage). Ook die van Epe niet. Wij dachten dat het college van burgemeester en wethouders van Epe de zorg voor de veiligheid van burgers in dit gebied goed en binnen de wettelijke normen geregeld had. Niets is minder waar want een paar weken geleden bleek plotseling dat de brandweerpost Oene moet sluiten. Ons landelijk onderzoek van dit jaar gaf aan dat er sinds 1995 ca. 50 kazernes gesloten zijn en ca. 50 met sluiting bedreigd werden. Totaal dus zo'n 10 % van alle Nederlandse brandweerkazernes! De veiligheid van honderdduizenden burgers blijkt hierdoor verlaagd te zijn.

Telkens opnieuw wordt de Vakvereniging Brandweer Vrijwilligers (VBV) bevestigt in haar onderzoek van eerder dit jaar en de gesignaleerde trend van sluitingen van vrijwilligersposten. Alleen al in de cluster EVA (Epe, Voorst en Apeldoorn), één van de zes clusters in de Veiligheidsregio Noord Oost Gelderland (VNOG), worden ca. 10 van de 20 brandweerposten met sluiting bedreigd. De kazernes Oene en Epe moeten dicht om een gat in de begroting te dichten van ca. 100.000 euro omdat er een ambulancepost zou moeten komen. Daarvoor komt één kazerne in de plaats waardoor de opkomsttijden voor de burgers dramatisch oplopen en de kwalificatie "onvoldoende/slecht" krijgt. Bovendien moet de complete bezetting van de brandweerpost Oene opstappen. Daarbij komt nog eens dat ook de brandweerzorg in de dorpen en buurtschappen van eigen én omliggende gemeenten bij grotere branden en hulpverleningen aanmerkelijk verslechtert.

Dan hebben wij het ook nog niet over de behandeling van de betrokken Brandweer Vrijwilligers uit Epe en Oene. Deze werden twee weken geleden pas geïnformeerd. Onvoorstelbaar in een tijd waar het vrijwilligerschap hoog in het vaandel van gemeenten en Rijk staat. Dat is niet meer van deze tijd en roept het beeld op van de jaren '30 van de vorige eeuw. Daarbij komt dat de gemeenteraad van Epe niet volledig is geïnformeerd. Binnen enkele maanden komt er wetgeving dat de minister van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties (BZK) de opkomsttijden gaat bepalen. Het zou zomaar kunnen dat straks een gesloten kazerne weer open moet. Dat had volgens de VBV tenminste vermeld moeten worden en zet daarmee het voornemen van het college van b? op losse schroeven.

Tot slot : in de zuidelijke buurregio heeft men een uitstekende oplossing bedacht (al jaren geleden) voor de acute spoedeisende geneeskundige zorg. Daar worden brandweerposten voorzien van een AED en krijgen de Brandweer Vrijwilligers ook de taak om bij falen van hart en hersenen als voorpost voor de ambulance te functioneren. In bijvoorbeeld Ede redt men er jaarlijks vele levens mee. Waarom niet hierover nagedacht in plaats van twee onvergelijkbare grootheden als veiligheids- en gezondheidzorg tegenover elkaar uit te spelen?

Wij roepen de gemeenteraad van Epe op om het gedeelte over de Brandweer uit de Meerjarenbegroting niet goed te keuren maar

a) met elkaar te bezien of er betere alternatieven zijn voor de veiligheid van de burgers, bedrijven, dorpen, buurtschappen en

b) dit samen met alle betrokken Brandweer Vrijwilligers van Epe te ontwikkelen. De VBV wil hier graag aan meewerken.

Opvallend is dat dit niet het enige heikele punt is voor Brandweer Vrijwilligers in deze veiligheidsregio. Men wil een nieuw regionaal onderzoek naar kazernespreiding en opkomsttijden. Hiervoor komen voorstellen naar de colleges van de verschillende gemeenten. Het Algemeen Bestuur van de veiligheidsregio VNOG beslist hier donderdag 6 november over. Onze Vakvereniging heeft hierover een brief gestuurd en gevraagd dit voorstel te verdagen omdat er twee verschillende kazernespreidingsmodellen zijn die verschillende uitslagen kunnen geven. Bij het ene model moet een kazerne dicht en in het andere model moet de kazerne open blijven.

De VNOG heeft een van deze twee modellen gekozen zonder dat het bestuur inzichtelijk is gemaakt wat de consequenties zijn van deze keuze. Verder vindt de VBV dat dit nu een mooi moment is om namens de 1500 Brandweer Vrijwilligers in de ca. 60 brandweerposten de belangen te gaan vertegenwoordigen. Immers het dekkingsplan gaat nu juist over alle brandweerposten die bemenst worden met Brandweer Vrijwilligers. Mogen zij dan hierbij, en bij vele andere onderwerpen die hen (in)direct aangaan, betrokken worden? Aan de noordkant van deze Veiligheidsregio ligt de regio IJsselland waar dit jaar de 700 Brandweer Vrijwilligers van de burgemeesters een positie in de hebben gekregen.

Even naar het zuiden kijken en ook nog naar het noorden, zouden wij zeggen en je hebt 1500 gepassioneerde en gemotiveerde Brandweer Vrijwilligers die bij nacht en ontij gereed staan om de burger hulp te verlenen, voor de verdere toekomst behouden.

Tot slot vraagt de VBV zich af welke plannen er nog meer in deze veiligheidsregio op de plank liggen. Wij zijn benieuwd.

Bij dit persbericht is een bijlage zichtbaar op www.perssupport.nl