Trimbos-instituut

06-11-2008
Start internethulpverlening overbelaste mantelzorgers

Utrecht, 6 november 2008 Hoe blijf je als mantelzorger de dementie van degene die je verzorgt de baas? Op die vraag geeft de nieuwe website www.dementiedebaas.nl van het Trimbos-instituut, Alzheimer Nederland en Stichting Geriant antwoord. Tachtig procent van de mantelzorgers van mensen met dementie is overbelast of loopt een risico op overbelasting. En hoewel bijna alle mantelzorgers professionele hulp ontvangen, schiet die hulp voor 67% tekort. De nieuwe website speelt in op de behoefte aan meer informatie, advies en zorgcoördinatie én biedt een online cursus voor mantelzorgers. Nog niet eerder werden in Nederland mantelzorgers op deze wijze digitaal geholpen.

Omdat mantelzorgers vaak aan huis zijn gebonden door de zorg voor hun naaste, biedt internethulpverlening uitkomst: zij kunnen de website bezoeken op een tijd dat het hen uitkomt én hoeven er de deur niet voor uit. Het belangrijkste onderdeel van www.dementiedebaas.nl is de online cursus. Met een zelftest op de website kunnen mantelzorgers bepalen of zij baat kunnen hebben bij de cursus.

In de cursus leren zij hoe zij kunnen omgaan met probleemgedrag, hoe belangrijk het is tijd voor zichzelf te nemen, hoe je je eigen grenzen aangeeft en hoe hulp gevraagd kan worden. Cursisten worden persoonlijk begeleid door een professionele hulpverlener van Stichting Geriant.

Daarnaast kunnen mantelzorgers via www.dementiedebaas.nl feiten, tips en informatie over dementie en mantelzorg vinden. Zij kunnen een zorgdagboek bijhouden en ervaringen uitwisselen met andere mantelzorgers.

De ervaringen van mantelzorgers die de online cursus hebben uitgeprobeerd, zijn zeer positief. "Ik schrijf elke dag op in het zorgdagboek hoe ik met een bepaalde gebeurtenis omga. Daar geef ik ook een cijfer aan. Door te schrijven zet ik mijn gevoelens en gedachten op een rijtje. Hierdoor kan ik makkelijker met de problemen omgaan."

Een andere gebruiker: "Ik weet al een heleboel over hoe ik met de ziekte van mijn moeder moet omgaan, maar het proces gaat maar door. De informatie in de cursus zet me op scherp. Dan heb ik weer even een 'aha'-gevoel waardoor ik een andere draai aan een bepaald probleem kan geven."

Wetenschappelijke onderzoek
In januari 2009 start een tweejarige effectmeting voor de wetenschappelijke onderbouwing van de effectiviteit van de cursus. Zorgverzekeraar Univé-VGZ-IZA-Trias (UVIT) stelt hiervoor geld beschikbaar. Ongeveer 200 verzekerden van UVIT kunnen in deze periode de online curus volgen. Het is de bedoeling dat na afronding van de effectmeting de online cursus beschikbaar komt voor alle mantelzorgers van mensen met dementie.

Deelname cursus
Vanaf april 2009 is het voor verzekerden van UVIT mogelijk om deel te nemen aan de online cursus Dementie de Baas. Mantelzorgers die geïnteresseerd zijn in deelname én verzekerd zijn bij UVIT, kunnen een e-mail sturen aan Stichting Geriant.

---

Journalisten met vragen naar aanleiding van bovenstaand persbericht kunnen contact opnemen met Ronald Jas (030 - 297 11 07) of Marjan Heuving (030 - 297 11 38), voorlichters van het Trimbos-instituut. Bezoekadres: Da Costakade 45, Utrecht.
Postadres: Postbus 725, 3500 AS Utrecht.
Telefoon (030) 297 11 00 Fax: (030) 297 11 11