GAIA

#GAIA feed


___________________

Persbericht © GAIA

6 november 2008

GAIA en BLID waken ook dit jaar over dierenwelzijn veejaarmarkt Sint-Lievens-Houtem
Dierenwelzijnsprotocol moet slechtste leerlingen onder veehandelaars in de rij doen lopen
"Als Houtemse veejaarmarkt Vlaams erfgoed wordt, moet dierenwelzijn ook in orde zijn"

De slechtste leerling van de klas onder de veehandelaars, Hans Corijn, heeft een dierenwelzijnsprotocol moeten ondertekenen als voorwaarde voor deelname aan de Houtemse veejaarmarkt van 11 en 12 november e.k., de grootste van Vlaanderen. Het protocol is een initiatief van burgemeester Lieven Latoir en werd aan de veehandelaar ter ondertekening voorgelegd door de politie. Daarmee verbindt Corijn er zich toe alle regels inzake dierenwelzijn na te leven en onmiddellijk gevolg te geven aan elke aanmaning van de politie, de inspecteurs-dierenartsen van de Federale Overheidsdienst (FOD) Dierenwelzijn en de afgevaardigden van het Federaal Agentschap voor de Veiligheid van de Voedselketen (FAVV). Zoniet is hij niet meer welkom op de veejaarmarkt. Ook veehandelaar Van Leuven (BVBA Lifestock) had zo'n protocol moeten ondertekenen, maar die komt dit jaar sowieso niet naar de veejaarmarkt, heeft hij laten weten.

GAIA en BLID, die op een dergelijke schriftelijke verbintenis hadden aangedrongen, verwelkomen de maatregel van de burgemeester. Jaar na jaar bleek dat Corijn de regels van het dierenwelzijn systematisch in de wind sloeg: dieren veel te kort aangebonden en op elkaar geperst als sardienen, drijvers die runderen mishandelden, zoals dat ook vorig jaar gebeurde. Hij weigerde ook telkens de aanmaningen van de politie, FOD en FAVV op te volgen.

"De handelaars moeten zich aan alle regels en afspraken in verband met het dierenwelzijn houden", zegt BLID-voorzitter Dirk Blanchart. "Want een veejaarmarkt waar men het dierenwelzijn met de voeten treedt, valt niet te rijmen met een erkenning als Vlaams erfgoed", onderstreept GAIA-voorzitter Michel Vandenbosch. Ook dit jaar zullen GAIA en BLID met waarnemers, dierenartsen en hoefsmeden aanwezig zijn.

De dierenwelzijnsregels blijven onverminderd gelden: de dieren worden afgeladen en naar hun standplaatsen geleid, apart van het publiek dat slechts vanaf 17 uur toegelaten wordt. Voor het lossen en laden van de runderen zijn nadarhekkens voorzien die als loopgangen dienen, zodat stokgebruik, dat overigens slechts toegelaten is om de dieren te leiden, overbodig wordt. Alle handelaars dienen daarvan gebruik te maken. De dieren moeten comfortabel kunnen liggen en staan in een natuurlijke houding, daarvoor moet voldoende stro voorzien worden. En de dieren moeten voldoende gedrenkt en gevoederd worden.

Baldadigheden waaraan enkele paardenhandelaars zich vorig jaar te buiten gingen bij het afladen van dieren, worden niet geduld. Ook tegen handelaars, die hun vans en vrachtwagens overbeladen met dieren, zal streng opgetreden worden.

GAIA en BLID dringen er bij het FAVV, de Inspectie van de FOD Dierenwelzijn en de plaatselijk aangestelde dierenartsen op aan om er extra op toe te zien dat geen handelaars met paarden of ezels met huidaandoeningen door de mazen van het controlenet glippen.

Nieuw is dat de paarden in de Schoolstraat verplaatst worden naar de overkant zodat de dieren niet meer door de massa moeten lopen om getoond te worden. In de ziekenboeg voor de runderen komt er extra camerabewaking.