Gemeente 's-Hertogenbosch

06-11-2008
Beleidsvisie bibliotheek 's-Hertogenbosch
MEER BEREIK DOOR SLIM SAMENWERKEN

De bibliotheek heeft haar toekomstvisie gepresenteerd. Het college onderschrijft deze visie en vraagt de raad dat ook te doen. Het vindt een goede bibliotheekvoorziening in de wijken van groot belang. Het college vindt ook dat dit op andere manieren moet gebeuren dan tot nu toe jarenlang is gebeurd. Door een focus op kinderen in de wijken, krijgt iedere kind in 's-Hertogenbosch dezelfde kansen op een vroeg moment in de ontwikkeling. Voor wijkgebonden lezers is volop aandacht. Het college is blij met deze opvatting van de bibliotheek. De gemeente gaat er tevens vanuit dat op weg naar de voorgenomen nieuwbouw de ontmoetingsfunctie nieuwe kansen krijgt.

Bibliotheek verandert mee
De manier waarop mensen gebruik maken van de bibliotheek is al jaren aan het veranderen. De trouwe lezer van vroeger is voor een deel veranderd in een bibliotheekbezoeker die niet persé ook een boek leent. Ook voor informatievoorziening zijn tegenwoordig veel meer mogelijkheden door het internet. De bibliotheek verandert mee. Zo heeft de restyling van een paar jaar geleden al een ander gezicht gegeven aan de bibliotheek die meer past bij deze tijd. Maar om verder te komen vindt de bibliotheek meer ingrijpende aanpassingen van het beleid nodig. Belangrijk punt daarbij is dat de werkwijze van de bibliotheek in de wijken niet meer voldoende effectief is.

38 schoolbibliotheken
Door beter te kiezen en slimmer samen te werken wil de bibliotheek het serviceniveau in de wijken verbeteren. Zo groeit het aantal fysieke vestigingen in de komende jaren van 6 naar 10. Voor een deel komen de wijkservicepunten in plaats van de huidige filialen. Ook wil de bibliotheek toe naar 38 schoolbibliotheken. Rosmalen en de stadsvestiging in 's-Hertogenbosch blijven de twee centrale vestigingen met een eigen karakter. De bibliotheek heeft een "verandervisie"gepresenteerd. Daarin legt de bibliotheek een accent op de klassieke functie "lezen en literatuur" en op "kennis en informatie". In de doelgroepenkeuze staan in de wijken kinderen centraal omdat daarmee iedereen op jonge leeftijd wordt bereikt. Voor "wijkgebonden lezers" (bijv.ouderen) worden wijkservicepunten ingericht waarin ook kinderbibliotheken komen. De bibliotheek wil de ontwikkelingen budgetneutraal uitvoeren.
De huidige werkwijze van de bibliotheek is ook een kostbare terwijl de inkomsten uit abonnementen terugloopt. De bibliotheek wil door het slimmer werken en samenwerken met dezelfde kosten meer bereiken.