Ministerie van Defensie

06-11-2008 16:00

PERIODIEK OVERZICHT AFGHANISTAN

27 oktober tot en met 2 november

Minister Koenders voor Ontwikkelingssamenwerking bezoekt Uruzgan. - Foto: Dave de Vaal/AVDD

De minister voor Ontwikkelingssamenwerking, Bert Koenders, bracht afgelopen week een bezoek aan Afghanistan. In Kabul sprak hij met de Afghaanse minister van Binnenlandse Zaken, Hateef Atmar. Daarbij drong de Nederlandse bewindspersoon aan op een snelle hervorming van het Afghaanse politieapparaat.

In Uruzgan bezocht Koenders onder meer Chora. Hij maakte een wandeling door de stad en sprak met lokale leiders. In de provinciehoofdstad Tarin Kowt bezocht de minister enkele ontwikkelingsprojecten en opende hij een school. Ook ontmoette hij de gouverneur van Uruzgan en vertegenwoordigers van non-gouvernementele organisaties.

De minister maakte ook een wandeling over de markt. - Foto: Dave de Vaal/AVDD

Nederlandse inspanningen
In een gesprek met de commandant van Task Force Uruzgan (TFU), kolonel Cees Matthijssen, en de civiele vertegenwoordiger Peter Mollema merkte Koenders op dat de Nederlandse inspanningen vruchten beginnen af te werpen: âHet verschil met een jaar geleden, toen ik voor het laatst in Uruzgan was, is duidelijk zichtbaar.â De minister was bovendien zeer te spreken over de civiel-militaire samenwerking: âNiet alleen de inzet van militairen, maar ook die van ontwikkelingswerkers leiden tot ontwikkeling van deze straatarme provincie en uiteindelijk tot grotere veiligheid. Er is geen louter militaire oplossing mogelijk voor het conflict in Afghanistan.â

Minister Koenders heeft tijdens zijn bezoek ook drie overeenkomsten getekend. De eerste is gericht op kiezersregistratie met het oog op de presidentsverkiezingen van volgend jaar. De voorbereidingen hiervoor zijn in volle gang. De tweede overeenkomst is gericht op de versterking van het lokale bestuur en de derde betrof een bijdrage aan het World Food Programme (WFP). De plaatselijke WFP-vertegenwoordiger was erg blij met de tijdige Nederlandse toezegging. Afghanen in afgelegen gebieden kunnen hierdoor tijdig van voedsel worden voorzien voordat de winter invalt.

Nederlandse militairen tijdens operatie Bor Barakai. - Foto: Dave de Vaal/AVDD

Rust in Mirabadvallei
Door regelmatige patrouilles door de TFU en de Afghan National Army (ANA) wordt de rust in het westelijk deel van de Mirabadvallei bewaard. Dit is een vervolg op operatie Bor Barakai (Tornado) die vorige week werd beëindigd. In het gebied werd deze week een patrouille van de ANA, ondersteund door een Nederlands Operational Mentor and Liaison Team (OMLT), kortstondig beschoten door vijandelijke strijders. Het vuur werd beantwoord en er vielen geen slachtoffers.

Het Provinciaal Reconstructie Team onderzoekt welke ontwikkelingsprojecten in de vallei gestart kunnen worden. Om de aanwezigheid van de Afghaanse overheid een permanent karakter te geven wordt er een ANA-patrouillebasis gebouwd. De naam van deze basis zal Atiq worden, naar een omgekomen sergeant van de ANA.

Generaal-majoor Mart de Kruif (tweede van rechts) tijdens de commando-overdracht. - Foto: NATO

Regional Command South
Generaal-majoor Mart de Kruif kreeg op 1 november het commando over de eenheden van de International Security Assistance Force (ISAF) in Zuid-Afghanistan. Als commandant van het Regional Command South (RC-South) voert hij het bevel over ruim 19.000 militairen, die in de provincies Kandahar, Helmand, Uruzgan en Zabul gelegerd zijn. De Kruif volgt voor een jaar zijn Canadese ranggenoot Marc Lessard op.

Het regionaal commando is onder meer verantwoordelijk voor alle civiel-militaire activiteiten. De uitvoering daarvan berust bij de verschillende task forces. Het hoofdkwartier van RC-South is gevestigd op het vliegveld van Kandahar en het Nederlandse aandeel in de staf bestaat uit 75 militairen.

De leiders werden tijdens een goed bezochte shura geïnstalleerd. - Foto: Dave de Vaal/AVDD

Leiders geïnstalleerd
De gouverneur van Uruzgan, Assadulah Hamdam, heeft op maandag 27 oktober twee benoemde leiders geïnstalleerd in het district Chora. Mohammed Daoud werd de nieuwe District Chief en Pay Mohammed werd de nieuwe District Chief of Police. Beide leiders hebben inmiddels een kennismakingsgesprek gevoerd met een vertegenwoordiging van de TFU.

Gevechtscontacten


* Kandahar Air Field was dinsdag 28 oktober doelwit van een raketaanval. Daarbij vielen geen slachtoffers en werd geen schade aangericht.

* Op zaterdag 1 november reed een Bushmaster van de TFU in de buurt van Chora op een Improvised Explosive Device (IED). Er vielen geen slachtoffers, wel raakte het voertuig zwaar beschadigd. TFU- en ANA-eenheden wisten daarnaast opnieuw enkele IED's op te sporen en onschadelijk te maken.

* Een eenheid van de TFU loste eenmaal een waarschuwingsschot omdat een motorrijder stoptekens negeerde.

* Twee keer ondersteunden F-16's van de Nederlandse Air Task Force ISAF-grondtroepen in het zuiden van Afghanistan.

Gerelateerde links:
International Security Assistance Force (ISAF)