Senternovem


06-11-2008 | Gouden Glasbak 2007

Haarlem, Maastricht, Vught, Nuenen c.a. en Veere winnen de Gouden Glasbak 2007

Deze gemeenten zamelen het meeste glas in. In alle gemeenten moet gemiddeld vier kilo per inwoner meer worden ingezameld om de doelstelling te halen.

In Nederland gebruiken we gemiddeld circa 30 kilo eenmalige glazen verpakkingen per persoon per jaar. Dit zijn flessen en potjes van eenmalig glas, zonder statiegeld. Van die 30 kilo wordt gemiddeld 21 kilo via de circa 25.000 glasbakken die ons land telt, ingezameld en hergebruikt. Dat betekent 81 procent glasrecycling. Glasrecycling leidt tot besparing van grondstoffen en energie: elke 10 procent scherveninzet bij de productie van nieuw glas betekent 2,5 procent energiebesparing.
De wettelijke doelstelling voor glasrecycling is 90 procent, wat neerkomt op 25 kilo huishoudelijk glas per persoon per jaar. Gemiddeld gesproken moet de inzameling dus met 4 kilo omhoog om de doelstelling te halen.
Alle gemeenten zijn wettelijk verantwoordelijk voor de inzameling van huishoudelijk verpakkingsglas.
De vijf winnaars van de Gouden Glasbak 2007 (glasinzamelcijfers 2006), laten zien dat de doelstelling haalbaar is. Met deze award - een `gouden' glasbak en EUR 2.500 - beloont Stichting Duurzaam Verpakkingsglas Haarlem, Maastricht, Vught, Nuenen c.a. en Veere voor hun bijdrage en goede voorbeeld door het meeste glas in hun stedelijkheidsklasse in te zamelen. Het is de vijfde keer dat de award wordt uitgereikt. De boodschap is en blijft: het gaat goed maar het kan en moet nog beter. Zo laten de cijfers zien dat er nog veel te winnen valt in de 12 grote steden met tezamen bijna 3 miljoen inwoners.

Gemeente Stedelijkheidsklasse Ingezameld glas (kilo per inwoner, 2006)
Haarlem 1 23
Maastricht 2 31
Vught 3 34
Nuenen, Gerwen en
Nederwetten 4 36
Veere 5 34

De Gouden Glasbak is een initiatief van de glasindustrie in Nederland, die samenwerkt in Stichting Duurzaam Verpakkingsglas. De Gouden Glasbak 2007 wordt 12 november 2008 om 15.45 uur aan de milieuwethouders van de winnende gemeenten uitgereikt tijdens het Gemeentelijk Afvalcongres, in NBC in Nieuwegein. Stichting Duurzaam Verpakkingsglas is een erkende uitvoeringsorganisatie in het kader van het Besluit beheer verpakkingen en papier en karton. SDV stimuleert de kringloop van glazen verpakkingen, onder meer door middel van informatie- en voorlichtingsmateriaal en campagnes.

Bron

Stichting Duurzaam Verpakkingsglas, Almkerk, 6 november 2008

Externe links (worden geopend in een nieuw venster)

Stichting Duurzaam Verpakkingsglas